KPN houdt het verhogen van het vermogen van de zenders in de zendmast van IJsselstein (Lopik) van tien naar 50 procent tegen. Dat zegt Sjors Fröhlich, werkzaam bij Radio 2 en Radio 5, in zijn column in Broadcast Magazine. Volgens hem houdt KPN het verhogen 'officieel' tegen omdat ze bang zijn voor hun apparatuur in de zendmast. "Maar het is ook goed om te bedenken dat KPN vorig jaar aan de dijk is gezet als operator ten faveure van Broadcast Partners. KPN lijkt nu te denken: 'Zie je wel, dat krijg je ervan als je met amateurs gaat werken. Los jullie problemen maar zelf op'."
Fröhlich pleit ervoor om Nozema weer nieuw leven in te blazen. Dat staatsbedrijf zorgde tot 2005 voor de zendmasten en voor veel radiostations ook voor de zenders. "Voor de echte schuld moeten we kijken naar Den Haag. Daar besloot toenmalig minister Brinkhorst van Economische Zaken dat er marktwerking moest komen bij de technische distributie van radiozenders. Die goeie ouwe Nozema moest worden geprivatiseerd en verschillende partijen konden in de pitch om een stukje van het proces op zich te nemen. Funest! De huidige 'ontvangstsoap' maakt duidelijk dat Nozema weer snel gereanimeerd moet worden."
Steunzenders
Als het aan Fröhlich ligt wordt er ook een einde gemaakt aan de 'wapenwedloop' van steunzenders. "Veel commerciële omroepen werken met losse FM-zenders op hoge gebouwen. Dat leidt tot storingen en interferentie met andere stations en bovendien is het ook uit het oogpunt van de volksgezondheid geen prettige situatie voor de bewoners van zo'n hoge flat."
"Dus de nieuwe Nozema kan direct alle vergunninghoudende radiostations verplichten om ook via de bekende zendmasten uit te zenden."