De zeven bestaande landelijke commerciële radiostations zullen voor verlenging van hun vergunning met een jaar in totaal ongeveer 11 miljoen euro moeten betalen. Dat is de kern van het voorstel dat de staatssecretarissen Van der Ploeg (Media) en De Vries (Verkeer en Waterstaat) vandaag aan het kabinet voorleggen. Volgens welingelichte bronnen zal het kabinet met het plan instemmen.
Daarmee komt een voorlopig einde aan een langslepende ‘soap’ rond de plannen voor herverdeling van frequenties van zenders als Sky Radio en Radio 538. Van een herverdeling is voorlopig derhalve geen sprake. In 2004 wordt opnieuw bekeken hoe de frequenties worden verdeeld. De Vries en Van der Ploeg hebben maandenlang vastgehouden aan veiling van de frequenties, maar een meerderheid van de Tweede Kamer was daar tegen omdat die een voorkeursbehandeling wilde voor de bestaande zenders, die met een agressieve campagne voor hun goede zaak vochten. In 2004 behoort een veiling wel weer tot de mogelijkheden.
Naast de zeven bestaande zenders krijgen ook twee nieuwe zenders een frequentie toebedeeld. De nieuwkomers die aanspraak op een frequentie willen maken, worden onderworpen aan een vergelijkende toets, waarbij ze op basis van economische criteria worden beoordeeld. Zij zullen een vergelijkbaar bedrag moeten ophoesten als de afzonderlijk bestaande zenders, waarmee de totale opbrengst op tussen de 14 en 15 miljoen euro komt te liggen.
Vorige week bereikte het kabinet geen overeenstemming over de radiofrequenties. Het voorstel om de zenders een percentage van de winst af te laten dragen haalde het niet in het kabinet. DVD-ministers voelden daar niets voor omdat de grote winstgevende stations als Sky Radio dan oneerlijk zouden worden behandeld ten opzichte van de kleinere. Dit zou ook juridische problemen opleveren. Onder regie van minister Zalm (Financiën) is nu een plan voor een vaste bijdrage ontwikkeld.