De Humanistische Omroep gaat in beroep tegen de herverdeling van levensbeschouwelijke zendtijd. Het Commissariaat voor de Media besloot eind december dat de humanisten vanaf 1 september een aanzienlijk deel van hun radio- en televisiezendtijd moeten inleveren. Bert Janssens, sinds kort directeur van de Humanistische Omroep, vindt de beslissing behalve onredelijk vooral ook onbegrijpelijk. “Het Commissariaat is er voor de uitvoering van de wet. Kwaliteit van programmas speelt geen rol bij hun beslissing. De IKON en de Humanistische Omroep gaan er nu flink op achteruit. Hoe je het wendt of keert: wat het Commissariaat nu doet komt neer op verlies van expertise en dus kapitaalvernietiging voor de publieke omroep.”
Op zich staat Janssens achter het volgens hem nobele streven van het Commissariaat om de kleinste omroepen (joden, boeddhisten, hindoes) zichtbaarder te maken, en hij snapt ook dat de Nederlandse Moslimomroep een grotere achterban heeft dan bij de vorige zendtijdverdeling. Maar waarom dat in een op alle fronten seculariserende samenleving ten koste van de humanisten moet gaan?
Volgens Janssens is het aantal humanisten in Nederland minstens gelijk gebleven en waarschijnlijk zelfs gestegen tot een half miljoen. Bovendien vindt Janssens dat de Humanistische Omroep juist nu een taak heeft in het publieke debat van normen en waarden.
Bert Janssens was al zes jaar eindredacteur televisie en blijft dat ook. Met het vertrek van de vorige directeur Jan Haasbroek is dus ook een bestuurslaag verdwenen. Janssens noemt zichzelf daarom “de vleesgeworden aanbeveling van McKinsey”. Hij haast zich daarbij toe te voegen dat de Human sowieso efficiënt werkt: “We hebben eens overwogen om naar het Mediapark te verhuizen als dat goedkoper zou zijn. Het bleek voor ons juist duurder. Hier aan de Borneolaan hebben we beveiliging noch receptioniste. Wij hoeven niet zonodig omroepje te spelen, en het humanisme is altijd tegen verzuiling geweest. Ik noem ons liever een ‘werkstichting’ van de Publieke Omroep en de humanistische beweging in Nederland. We willen gewoon goede humanistisch geïnspireerde programma’s blijven maken”. En bij minder uren legt de Human zich dus niet neer. (Spreekbuis)