In ‘Hoe is het met?’ interviewen we dj’s en nieuwslezers die niet meer op de landelijke radio te horen zijn, maar dat voorheen wel waren.
Patrick Kicken ging in 1995 aan de slag voor de TROS op 3FM. Hij presenteerde hier programma’s als ‘De Havermoutshow’, ‘Nachtwacht’, ‘Kicken Voor Je Kiezen’ en werkte mee aan de ochtendshow ‘Stenders Vroeg’. In september 2004 stapte Patrick over naar Radio Veronica. Hij presenteerde er diverse programma’s en in augustus 2005 kreeg hij de ochtendshow voor zijn rekening. Het ochtendprogramma stopte in juni 2008, waarna diverse programma’s in het weekend, en later weer tijdelijk de ochtendshow, volgden.
Per februari 2015 was Patrick iedere maandag tot en met donderdag van 16:00 tot 20:00 uur te horen op Radio Veronica. De dj kreeg in het najaar van 2015 een burn-out. Hij verdween van zender en keerde niet meer terug bij Radio Veronica.
Wat doe je nu?
“Ik kom nu vooral even bij van die te gekke achtbaanrit twee decennia lang. Mijn boek over radio ligt wel al een tijdje klaar en komt ergens dit jaar uit.”
Je was jarenlang op Radio Veronica te horen, maar in september 2015 verdween je van de zender. Je was ziek. Hoe was die periode?
“Uiteindelijk wel goed. Als ik op dezelfde voet was doorgegaan was ik misschien wel net als de zanger van Linkin Park, Whitney Houston of Michael Jackson geëindigd. Dat artiest zijn is ongezond hoor. Ik snap wel dat velen aan de drank of drugs gaan, maar ik heb dat er niet voor over.”
Na je burn-out keerde je niet meer terug op Radio Veronica, waarom niet?
“Er is geen waarom, dingen gaan zoals ze gaan. Ik heb wel achter de schermen nog wat dingen gedaan. Het had ook anders kunnen lopen maar dat liep het niet. Ik geloof niet in de maakbaarheid of oorzakelijkheid van het leven, ik zie het meer als een film die zich afspeelt. Daar gaan mijn podcasts en interviews op YouTube ook over.”
Je uit vaak felle kritiek op zenders en/of dj’s. Makkelijk praten voor iemand die niet meer aan de bak komt bij de landelijke radio, wordt er wel eens gezegd.
“Ik heb mijn kwaliteit, kennis over radio en oog voor innovatie genoeg bewezen. Onder andere met de best scorende ochtendshow bij Veronica tot nu toe. Content die viral ging in een tijd dat dat nog uniek was (tussen 1998 en 2008). Bakken met free publicity. Al 10 jaar geleden begonnen met podcasts. Allemaal zelf aangeleerd en ontwikkeld, door een jaarsalaris aan cursusmateriaal uit Amerika te halen. Het gaf me een enorme voorsprong. Dus ja, ik heb mijn sporen wel verdiend en mag mijn mening uiten.”
“Ik heb mijn kwaliteit, kennis over radio en oog voor innovatie genoeg bewezen”
Onlangs haalde je fel uit naar Michiel Veenstra. Je vindt hem niet meer op 3FM passen. Je omschreef hem ‘als een oom op een verjaardag waar niemand om moet lachen’. Is zo’n aanval op de persoon geen zwaktebod?
“Het is maar een mening, geen mortieraanval. Eerder een plaagstootje. En het gaat nou niet bepaald rooskleurig met 3FM, dus als een journalist een vraag stelt geef ik eerlijk antwoord, als ex-3FM’er. Bovendien schrijf ik ook stukjes waarin ik jocks als Van Inkel en Giel, een show als Somertijd, of een station als FunX, complimenteer.”
Als Michiel Veenstra te oud is voor 3FM, waarom zit Evers dan nog bij 538, ook een jongerenzender? En waarom is Stefan Stasse nog op Radio 2 horen?
“Michiel maakt de fout ook met beeld lollig te willen doen. Hij ziet zichzelf waarschijnlijk als tijdloze multimediapersoonlijkheid. Dat werkt tegen hem, want jongeren zien hem niet zo en de oudere luisteraar interesseert het niet. Edwin en Stefan weten wel waar hun kracht ligt: op de radio.”
Is er een kans dat we je weer landelijk gaan horen?
“Ik heb de helft van m’n leven – 21 jaar – landelijke radio gemaakt. Die luistercijferstress, vooroordelen over en concurrentie tussen jocks, ik trek dat niet meer. Dus ik zie mezelf geen dagelijkse shift meer doen. Wat wel leuk is, is invallen. Dan word je vaak extra gewaardeerd en heb je ook niet die playlistsleur. Maar: ik weet wat ik waard ben, dus ik ga niet voor een habbekrats radio maken. Daarvoor is het vak té veeleisend en specialistisch. Ik zie me ooit nog wel iets doen zonder muziek, een interviewshow bij BNR ofzo.”
Naar welke dj en/of station luister je nu graag?
“Het zal wel egoïstisch klinken, maar ik luister graag mijn eigen podcasts met gasten over spiritualiteit of m’n online stream met hiphop classics. Ik heb zelden tot nooit meer live lineaire radio aan, ik bepaal liever zelf waar ik me mee voed. Heb het nu wel gehoord ook, dat plaatje-praatje-bn’er bellen.”
Heeft de radio nog toekomst?
“Een bedrijfstak die zó stilstaat qua innovatie moet zich nu toch wel eens afvragen of het niet langzaam zijn eigen graf aan het graven is. De stijl is al 25 jaar hetzelfde. Maar, zolang er geld mee verdiend kan worden blijft het bestaan. Die dure FM frequenties verdienen zichzelf niet terug.”