De wenselijkheid om Omroep Friesland met een landelijke etherfrequentie te bedelen stond vrijdagmiddag bij de ongeveer vijftig deelnemers aan het Krystkongres van de Federaasje fan Fryske Studinteferienings in Franeker niet ter discussie. Het gezelschap van louter Frieszinnigen in de Bogt fen Guné brak zich wel het hoofd over de economische haalbaarheid van zo’n Friestalige Radio 6.
Het bereik van Omroep Friesland is te beperkt, vinden de Friese studenten die zich in onder meer Groningen, Utrecht en Wageningen hebben verenigd. En daar willen ze de het Fries ook kunnen horen. Er zijn genoeg potentiële luisteraars, vinden ze. De congresgangers menen dat de inwoners van de provincie samen met de Friezen en Nederlanders met (deels) Friese ouders en mensen die zich op enigerlei andere wijze bij Friesland betrokken voelen, samen het miljoen wel vol maken.
Ruim voldoende voor een eigen frequentie, aldus de studenten. Ze wezen erop dat de klassieke zender Radio 4 en jazz-uitzendingen het met minder moeten doen. Het gaat echter niet alleen om de macht van getal. Als het geboden voldoende kwaliteit heeft, komen de luisteraars vanzelf, stelden de deelnemers aan het debat. Maak er een jongerenzender van met Friese muziek en televisie. Beide doen het landelijk uitstekend, luidde een van de suggesties.
Tot echt vuurwerk in de trant van het Vara-programma Lagerhuis kwam het echter niet. Daarvoor waren de Friese studenten te eensgezind. En forumleider Alex Riemersma maakte er eerder een college van over de opties om de tweede rijkstaal steviger te laten wortelen in de samenleving.