Door een actie van de Friese parlementariër Joop Atsma gaat het ministertie van Economische Zaken nu onderzoeken of er een mogelijkheid is om etherfrequenties voor etherpiraten vrij te maken. Het CDA-kamerlid uit Surhuisterveen kan dan ook niet meer stuk bij de piraten. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden.
Atsma ziet vele voordelen aan het op deze manier legaliseren van piratenzenders: “De radiocontroledienst moet nu veel energie steken in het uit de lucht halen van ‘piraten’. Dat hoeft dan niet meer. Luisteraars die van piratenmuziek houden, kom je tegemoet. Bij legalisering weten ze precies waar hun favoriete zenders te vinden zijn. En je bent ook af van de overlast die de piratenzenders nu veroorzaken doordat zij de ontvangst van legale zenders soms verstoren.”
Ons land telt honderden ‘piraten’. Vooral in de regio Noordoost-Nederland hebben velen er hun hobby van gemaakt om met een antennemast op het dak dagelijks Nederlandstalige muziek illegaal de ether in te slingeren. Al sinds jaar en dag is de indruk dat de ruimte op de FM-band niet optimaal wordt gebruikt. Dat is in juni reden geweest tot een herverdeling te komen. Zowel de (landelijke en regionale) publieke als commerciële zenders kregen daarbij nieuwe frequenties toegewezen. Door deze grootscheepse operatie is er in veel regio’s ruimte overgebleven op de FM-band. Atsma pleit ervoor die ruimte te benutten.
Het is op voorhand niet te zeggen hoeveel ‘piraten’, meestal maar in beperkte regio te ontvangen, mogelijk in aanmerking komen voor legalisering, zegt Atsma. Dat moet blijken uit het onderzoek van het departement. Het Friese kamerlid kreeg voor zijn actie, waarvoor hij een meerheid in het parlement achter zich kreeg, veel bijval uit de wereld van de etherpiraten. “Nu doen piraten nog iets wat niet mag. Dat geeft sommigen een kick. Dat verdwijnt natuurlijk als het legaal wordt. Maar voortdurend bang moeten zijn voor een inval van de radiocontroledienst, geeft een druk. Daarvan worden de meeste ‘piraten’ liever vandaag dan morgen verlost.”
Ook Nederlandse artiesten als Frans Bauer, Marianne Weber en André Hazes reageerden enthousiast op de actie. Atsma begrijpt dat wel: “Zonder piraten waren deze artiesten nooit groot geworden.” Het stoort hem dat ‘smartlappen’ door de Hilversumse zenders consequent worden geboycot. Hij had graag gezien dat bij de herverdeling van de frequenties een commerciële zender was aangetrokken die louter Nederlandstalige muziek laat horen. Volgens minister Brinkhorst verdraagt een dergelijke zender zich niet met de Europese regels.