Lokale publieke omroepen krijgen elf miljoen euro extra om te professionaliseren en onafhankelijk te blijven. Ook krijgt de onderzoeksjournalistiek 2,4 miljoen extra om diepgravende journalistieke producties te kunnen maken en onderzoeksjournalisten op te leiden. Dat heeft staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media vandaag bekendgemaakt.
Momenteel zijn lokale publieke omroepen afhankelijk van financiering van hun gemeente, maar die middelen zijn vaak onvoldoende. Vorig jaar was al duidelijk dat het kabinet de financiering van de lokale omroepen wil aanpakken.
“Journalisten mogen zich niet geremd voelen omdat de financiering van hun omroep via de gemeente loopt waar ze over schrijven. Daarom zijn we in gesprek met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) over een nieuwe financieringssystematiek. Dit moet leiden tot het versterken van de kwaliteit en de onafhankelijkheid van de lokale omroepen”, aldus de staatssecretaris nu.
Miljoenen extra
In 2022 komt 6,5 miljoen euro beschikbaar voor lokale omroepen om mensen aan te nemen en voor trainingen van medewerkers. Ook is er 3 miljoen beschikbaar voor de omroepen om hun diensten digitaal aan te bieden. Tot slot stelt het kabinet middelen beschikbaar voor vernieuwende journalistieke projecten van lokale media.
Naast lokale en onderzoeksjournalistiek richt het kabinet zich in 2022 ook op persveiligheid, de toekomst van de publieke omroep en het versterken van de Nederlandse mediasector.
Foto: Qmusic