Eén op de zes luisteraars is tegen de muziek die sinds vorig jaar in het 'NOS Radio 1 Journaal' te horen is. De rest van de luisteraars is er positief over (44 procent) of maakt het niet zoveel uit (38 procent). Dat blijkt uit onderzoek onder 500 luisteraars van het programma, dat is uitgevoerd door No Ties in opdracht van de NOS.
Wat verder naar voren komt, is dat vooral de vaste luisteraars problemen hebben met muziek in het nieuwsprogramma. Eenderde van de ondervraagden die dagelijks naar het 'NOS Radio 1 Journaal' luistert, is tegen muziek. Bij oudere luisteraars (65+) is de muziek ook relatief gezien minder populair dan bij jongeren (35-). Eén op de drie 65+-luisteraars is tegenstanders van muziek tijdens de uitzending.
Het aantal platen per uur (gemiddeld 2) lijkt een goede keuze van de NOS. Meer dan de helft van de ondervraagden is daar positief over. De muziekkeuze zelf kan volgens de luisteraars beter. Bijna de helft van de luisteraars vindt de muziekkeuze "enigszins" passen bij het 'Radio 1 Journaal', slecht 15 procent vindt de keuze "zeer goed".
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat luisteraars zich meer ergeren aan de hoeveelheid gepraat ("saai" en "langdradig") dan aan de muziek.
Er zijn ook mensen ondervraagt die niet meer naar het programma luisteren, maar dat eerder wel deden. Voor geen van hen was de muziek een reden om af te haken.
"Bijna een jaar geleden begonnen we ermee en het leidde tot heel veel discussie: elk uur twee keer muziek tijdens het NOS Radio 1 Journaal. De discussie werd gevoerd in kranten, op sociale media, op de radio zelf en we kregen bij de NOS honderden reacties binnen. Aanleidingen genoeg om onderzoek te laten doen naar wat onze luisteraars er zelf van vinden", zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff over het onderzoek.
"De belangrijkste conclusie is dat we denken de juiste keus te hebben gemaakt door muziek standaard in het format vast te leggen. Wel gaan we nog kijken naar welke muziek wordt gedraaid, al wordt dat best lastig. Muziek is heel erg een kwestie van smaak en bovendien willen we als publieke omroep per definitie een zo breed mogelijk publiek bereiken. En jongeren hebben nu eenmaal andere voorkeuren dan ouderen. Op dat punt zullen we dus altijd compromissen moeten sluiten.