Grensoverschrijdend gedrag komt breed voor binnen de landelijke publieke omroep. Dat blijkt uit het rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen. Signalen over grensoverschrijdend gedrag zijn niet voldoende professioneel en doortastend opgepakt door de omroepen en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), schrijft commissievoorzitter Martin van Rijn.
Drie op de vier omroepmedewerkers die meewerkte aan een onderzoek gaf aan het afgelopen jaar te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag, “als doelwit of getuige”. Dat komt neer op 1484 medewerkers. De commissie zegt ‘zeer geschrokken’ te zijn van de ernst van het wangedrag en beveelt aan ‘dat de mensen niet wegkijken, leidinggevenden het goede voorbeeld geven en elkaar aanspreken, en dat het toezicht versterkt wordt.’
Roddelen
Als voorbeeld van grensoverschrijdend gedrag worden genoemd: roddelen, belachelijk maken, het schenden van vertrouwelijkheid, verbaal geweld en verbale intimidatie van vrouwelijke collega’s. Het rapport heeft als titel ‘Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan. De zoekgemaakte verantwoordelijkheid’. De commissie onderzocht de werkcultuur bij de publieke omroep. Er is niet gekeken naar de werkcultuur bij commerciële omroepen, zoals RTL en SBS.
“Er is echt wel wat aan de hand”, stelt oud-minister Martin van Rijn. “Dat dient een serieuze aanpak. Van de hoogste baas tot aan de werkvloer moet respectvol met elkaar worden omgegaan.”
Aanleiding voor het onderzoek naar de werkomstandigheden bij de NPO was berichtgeving in de Volkskrant over misstanden bij het BNNVARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD). Ook bij NOS Sport was sprake van een onveilige werkcultuur, bleek een aantal maanden later uit een nieuwe publicatie van de Volkskrant.
Foto: RadioFreak