Minister Brinkhorst van Economische Zaken zegt dat de digitale radiofrequenties via een vergelijkende toets verdeeld gaan worden. Kandidaten worden daarbij beoordeeld op basis van een bedrijfsplan. De bewindsman wil voorkomen dat radiostations bij een veiling zo’n hoog bod uitbrengen dat ze later in financiële problemen komen. Echter gaat de ontwikkeling van de frequenties nog moeizaam.
De minister wil dat in 2015 alle analoge radiotoestellen vervangen zijn door digitale apparaten, maar het uitzenden van digitale radio komt maar moeizaam van de grond. De publieke omroep is momenteel de enige die digitaal uitzendt. De publieke omroep heeft echter aangegeven haar vergunning binnenkort te willen teruggeven als zij als enige de nieuwe markt moet blijven ontwikkelen. Overleg met de huidige commerciële radiozenders om er een begin mee te maken verloopt moeizaam.
Hij heeft gesproken met de commerciële radiostations die nu al een vergunning hebben om uit te zenden op de FM-band. Hij wil ze bewegen tot investeren in digitale radio door hen in het vooruitzicht te stellen, dat ze dan hun vergunningen, die aflopen in 2011, mogen verlengen. Het koppelen van nieuwe digitale vergunningen aan bestaande analoge FM-vergunningen stuit op juridische problemen. Er is nog geen oplossing gevonden die “juridisch houdbaar” is en tegelijk aanvaardbaar voor alle partijen.