De banden tussen de publieke omroep WNL en de Telegraaf zijn veel te nauw. Dat concludeert het Commissariaat voor de Media in een rapport dat in handen is van RTL Nieuws. Als WNL niet snel orde op zaken brengt, kan de omroep de zendvergunning kwijtraken.
WNL komt voort uit de Telegraaf, maar een publieke omroep mag geen nauwe banden hebben met een commercieel bedrijf. Hoewel samenwerking nadrukkelijk verboden werd bij de start van de omroep in 2009, is daar wel sprake van, concludeert het Commissariaat voor de Media in een rapport dat begin maart naar staatssecretaris Dekker van Mediazaken werd gestuurd. "De banden tussen WNL en TMG zijn zo hecht dat er 'risico's ten aanzien van de onafhankelijkheid' zijn en WNL 'mogelijk dienstbaar' is aan 'het maken van winst door de Telegraaf Media Groep'. Dat betekent dat het goed mogelijk is dat de Telegraaf Media Groep WNL gebruikt om de eigen winst te verhogen", aldus RTL Nieuws.
Zo schakelt WNL – net als andere omroepen in Hilversum – externe producenten in om televisieprogramma's te maken. Dat is niet verboden, maar volgens het Commissariaat voor de Media doet WNL zaken met maar één buitenproducent: Telegraaf Video Media. En dat bedrijf is onderdeel van de Telegraaf Media Groep. Zo komt publiek geld via een u-bocht terecht bij TMG. In 2011 alleen al ging het om een bedrag van 4,6 miljoen euro.
WNL zegt zich niet in de kritiek te kunnen vinden. Eind maart 2013 stuurde de omroep daarom op hoge poten een brief naar staatssecretaris Dekker, waarin geklaagd werd over het optreden van het Commissariaat voor de Media.
Staatssecretaris Dekker stuurde het rapport aanvankelijk niet naar de Tweede Kamer. Het is dus niet duidelijk of alle kamerleden het rapport kenden voordat werd besloten dat WNL langer in het publieke bestel mag blijven. Dat gebeurde begin deze maand.