Het Commissariaat voor de Media heeft kritiek op de meerjarenbegroting 2009-2013 van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), schrijft de Telegraaf. Zo stelt de mediawaakhond in zijn advies aan minister Plasterk (Media) dat de NPO zichzelf een goede dienst zou bewijzen als het verschil tussen de publieke en commerciële radiozenders duidelijker zou worden aangegeven. Ook wordt een heldere analyse gemist waarom het marktaandeel van Radio 1 en 2 daalt.
Het Commissariaat vraagt zich af of er sprake is van intern kannibalisme: "Zo zou een deel van het verlies van luistertijdaandeel van Radio 2 best eens verklaard kunnen worden uit de winst van Radio 5."
De NPO verwacht in 2010 een tekort van 40 miljoen euro. Het Commissariaat zegt dat bij een aantal van de genoemde oorzaken bedragen ontbreken. Ook blijft bijvoorbeeld onbeantwoord waarom de inkomsten van omroepgidsen straks lager zullen zijn.
Het viel het Commissariaat op dat bij de beschrijving van het bereik van de doelgroepen ‘zowel bij tv als radio de nadruk erg leek te liggen op de leeftijdscategorie van 20-49 jaar; een groep die ook wel bekend staat als de ‘boodschappers’.’
Bij navraag lichtte de NPO toe dat het gaat om een groep die van oudsher slecht door de publieke omroep wordt bereikt en dat de doelstelling om dat te veranderen niet moet worden gezien in het licht van het vergroten van de STER-inkomsten. "Wij begrijpen de argumentatie, maar vinden deze niet goed terug in de meerjarenbegroting."
Verder wil het Commissariaat dat er een representatief onderzoek komt naar het bereik van themakanalen om de behoefte van die kanalen aan te tonen. Voor wat betreft de vier nieuwe themakanalen op de radio verzoekt de waakhond minister Plasterk om een meer gedetailleerde onderbouwing te vragen alvorens die aanvraag te honoreren.
Toch adviseert het Commissariaat de budgetaanvraag van de publieke omroep (761 miljoen euro voor 2009) te honoreren. De budgetten van 20102013 voldoen echter nog niet aan de wettelijke eisen en zouden nader moeten worden toegelicht. Een woordvoerder van de raad van bestuur van de publieke omroep kon gisteren niet reageren op de brief. "Wij hebben de brief zelf net gekregen en zullen deze eerst moeten bestuderen."