Het CDA is ontevreden over het voorstel van de regering over de wijze waarop de frequenties van commerciële radiozenders moeten worden (her)verdeeld. Volgens CDA-woordvoerder Atsma maakt het kabinet zich er veel te makkelijk van af en loopt de verdeling alsnog uit op een verkapte veiling. Vanmiddag vergadert de Tweede Kamer over de kwestie. PvdA-woordvoerder Netelenbos heeft vooraf al aangegeven dat zij “zeer kritisch” is over het voorstel. De VVD kon nog niet reageren, maar volgens Atsma vinden veel fracties het plan van de regering onvoldoende.
Staatssecretaris Van Leeuwen (Media, LPF) en zijn collega Wijn (Economische Zaken, CDA) kwamen met een plan voor een vergelijkende toets waarbij het profiel van vijf landelijke zenders is ingekleurd. De vier overige landelijke pakketten mogen worden ingevuld zoals de ontvangers van de vergunning dat zelf willen.
Atsma vindt dat er te weinig kavels door de regering zijn ingekleurd. “Er zijn nu te weinig waarborgen om te voorkomen dat een buitenlandse partij de hele boel opkoopt. De vier vrije kavels worden verkocht op basis van de hoogste bieder en dat komt dus neer op een veiling. Dan wordt er te weinig rekening gehouden met het belang van de zittende partijen.” De CDA’er had liever gezien dat ook een Nederlandstalige zender tot de toets was doorgedrongen, net als een multiculturele zender, een klassieke en twee nieuwszenders.
De overheid heeft in het dossier over de etherfrequenties te maken met een hoge tijdsdruk. De bestuursrechter in Rotterdam bepaalde namelijk dat voor 1 januari 2003 duidelijk moet zijn hoe de frequenties worden verdeeld, zodat de zenders per juni 2003 hun (nieuwe) plekje op de etherband kunnen innemen. Omdat de Tweede Kamer nu in de laatste vergaderweek zit, is de tijdsdruk extra groot.