Het advies van de Commissie Franken over de etherfrequentieverdeling is vandaag nog niet bekend gemaakt. Ondanks het feit dat de Tweede Kamer er gisteren in een motie op heeft aangedrongen dat het advies openbaar gemaakt zou worden. Dit omdat de onzekerheid over de etherruimte al lang duurt. Het advies wordt niet openbaar gemaakt omdat het besluit van de regering af kan wijken van dat advies. Uit angst daarvoor maken de verantwoordelijke staatssecretarissen Van Leeuwen en Wijn het rapport daarom pas dinsdag openbaar, tegelijk met de bekendmaking van haar besluit aan de Tweede Kamer.
Volgens GroenLinks mediaspecialist Kees Vendrik is de regering bang dat er anders nog heel wat rechtszaken tegen het besluit worden gestart, nog voor het officieel is bekrachtigd. Nu al lopen er over dit onderwerp meer dan 80 aanklachten tegen de regering. Ondanks het korte uitstel vreest Vendrik dat er nog de nodige zullen volgen.. “Omdat de commissie in de eerste plaats beoordeelt op de ingediende artistieke en bedrijfsmatige plannen zijn er voor benadeelde partijen genoeg subjectieve beslissingen om aan te vechten."
Zelf pleit Vendrik voor een veiling: "Dat is toch het meest eerlijk. Natuurlijk moet je randvoorwaarden stellen aan een bedrijfsplan en ook mag je inhoudelijk een aantal zaken eisen. Maar zodra je plannen onderling met elkaar gaat vergelijken, begeef je je op glad ijs. Als je eis is dat een bepaalde zender 30% Nederlandstalig moet draaien, moet het niet uitmaken dat de een op die 30% zit en iemand anders op 50%. Als je aan de randvoorwaarden voldoet, moet het bod de doorslag geven."
De ethercommissie heeft juist het tegenovergestelde gedaan. Door middel van een puntensysteem zijn de verschillende artistieke plannen en bedrijfsplannen tegenover elkaar gezet. Pas als twee bieders op een kavel evenveel punten halen, is het bod doorslaggevend. En dat is volgens Vendrik glad ijs.
IJs waar dankzij de vele rechtszaken al heel wat wakken in zijn geslagen. En het eind nog lang niet in zicht. Dat blijkt ook uit de woorden van Radio 192 directeur Michael Bakker. Hij bood op een van de Nederlandstalige kavels en kreeg vrijdagmorgen al een afwijzing in de bus. De rechtszaak tegen die afwijzing is al in voorbereiding. Bakker: "Ons businessplan zou niet rendabel zijn. We laten het nu doorrekenen door een onafhankelijk accountant." Hij hoopt de afkeuring van zijn bedrijfsplan hiermee aan te kunnen vechten. "Je moet aangeven wat je omzet is in 2011. Een onmogelijke vraag, niemand kan zover vooruit kijken. We zijn bewust heel realistisch geweest, onszelf geen gouden bergen voorgespiegeld. Dat nekt ons nu." (RadioFreak / 3voor12)