Het is dweilen met de kraan open in de jacht op zendpiraten in Oost-Nederland, met name in Twente. Dat schrijft de Twentse krant Tubantia. Het Agentschap Telecom slaagt er niet in het aantal piraten terug te dringen
Van alle klachten die uit het hele land binnenkomen bij de ‘piratenpolitie’, komt het gros uit deze regio. Het agentschap schat dat van de 2700 zendpiraten in het land, zon dertig procent in Twente zit.
“Dat is eigenlijk al jaren zo”, zegt woordvoerder N. Schipper van het Agentschap. “Maar het is opvallend dat piraten in het westen, als ze een keer gepakt zijn, eieren voor hun geld kiezen. Die vragen vergunningen aan en gaan legaal uitzenden. In het oosten zijn mensen maar niet zo ver te krijgen. Wat het hen ook kost, ze blijven piraat. We pakken al hun dure spullen af, geven ze pittige boetes en dan nog beginnen ze zo weer opnieuw. Onder een andere naam, soms op een andere plek.”
Schipper zegt “geen enkel” idee te hebben waarom dat zo is. “Want als we dat wisten, hadden we ook de oplossing.”
Het afgelopen kwartaal kwamen er veertig klachten binnen uit Twente. Intussen een ‘normaal’ aantal. Voor het Agentschap Telecom geen reden om extra controles uit te oefenen, zegt Schipper.
De klachten waren niet terug te voeren op een specifieke zender. In Enschede is momenteel een sterke zender actief, die Radio 1 soms compleet uit de lucht duwt. Schipper zegt echter dat dit niet heeft geleid tot een stroom aan klachten.
De afgelopen weken zijn, voor zover bekend, acht piraten uit de lucht gehaald: Wis en waarachtig (Vroomshoop), Struikrover (Glane), Troedel FM (Beuningen), Atletico (Nijverdal), Twents Signaal (Vriezenveen), Vlinder (Enschede), Lucifer (Hengelo) en Goudvink (Denekamp).