Dagblad de Telegraaf schrijft vandaag uitgebreid over de Publieke Omroep. In een stuk dat lijkt op een persoonlijke mening, laat de krant weten dat de Publieke Omroep de belastingbetaler een poot uitdraait.
Onder de kop ‘Ons omroepgeld over de balk’ schrijft de krant dat de nieuwe LPF-staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Cees van Leeuwen, eens stevig de ‘stofkam’ door het publieke Hilversum wil halen.
Volgens de krant worden tv-presentatoren met veel geld bij de commerciële omroep weggekocht, worden er programma’s in de lucht gehouden die niet rendabel zijn, is de begroting van de Publieke Omroep niet openbaar en kost de radio het meeste geld. “Wist u bijvoorbeeld dat Radio 1 uitzendt uit ácht verschillende studio’s? Ondanks de samenwerking die op papier in het uitzendschema met elkaar is aangegaan, blijkt dat daar in praktijk bitter weinig van terecht is gekomen”, schrijft de krant. Dat de Publieke radiozenders met minder geld afkunnen, weet iedereen. Radio 3FM is al aardig op weg alle activiteiten vanuit eenzelfde studio te doen, maar Radio 2 komt nog steeds vanuit de eigen studio’s van de omroepen.
Ook wordt fel uitgehaald naar 747AM. De vijfde publieke zender zou geen bestaansrecht hebben en is daarnaast erg duur. Vergeten is alleen dat de wet voorschrijft dat er programma’s voor allochtonen gemaakt moeten worden en dat er programma’s met bepaalde thema’s aan bod moeten komen.
Toch lijkt het erg makkelijk op deze manier fel uit te halen. De krant schrijft: “Nu staat de bestuurlijke top van Hilversum niet bekend om zijn veranderingsdrang, helemaal niet als het erop aankomt ergens de stekker uit te trekken.” Maar de Publieke Omroep heeft zich te houden aan programmavoorschriften en wettelijke taken. Deze wettelijke taken van de Publieke Omroep zijn voor het gemak maar niet bekeken en de boeken van de commerciële omroepen zijn ook niet terug te vinden.
De vergelijking in programma-aanbod tussen de commerciële omroep en de Publieke Omroep is niet gemaakt. De programmering die de Publieken nu maken zou nooit door een commerciële zender uitgezonden kunnen worden omdat dat simpel weg te duur is.
Er wordt teveel geld uitgegeven bij de Publieke Omroep, maar er wordt voorbijgegaan aan het feit dat de overheid daar deels zelf schuld aan heeft. Uiteindelijk heeft de overheid namelijk de laatste stem over het budget van de omroep. Daarnaast helpt de voortschrijdende problemen over de frequentie verdeling niet erg mee. Door het steeds uitstellen van de herverdeling, kunnen commerciële omroepen geen plan maken en hun toekomst veilig stellen. Een grote taak is dus voor de overheid weggelegd.