De publieke omroep moet extra bezuinigen. Bovenop de al eerder aangekondigde 100 miljoen euro, krijgt de landelijke publieke omroep vanaf 2027 jaarlijks ruim 6,6 miljoen euro minder. Ook de regionale omroepen moeten vanaf 2027 inleveren: 1,7 miljoen euro per jaar. De lokale omroepen worden jaarlijks met 184.000 euro gekort, zo blijkt uit een Kamerbrief van minister Bruins van Cultuur.

De lokale publieke omroepen moeten de komende jaren verder professionaliseren tot zogenoemde streekomroepen. Het geld dat voor die professionalisering beschikbaar is, wordt verlaagd. Zo is er in 2026 ruim drie miljoen euro minder subsidie beschikbaar. Voor 2027 gaat het om 2,6 miljoen euro minder en in 2028 wordt er 1,1 miljoen euro gekort.

Van een enorme bezuiniging op de publieke omroep is overigens geen sprake. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) wijst erop dat de aangekondigde bezuinigingen ongeveer 1 procent van de totale financiering van de landelijke, regionale en lokale omroepen bedraagt.

Foto: Omroep Zeeland