Er gaat volgend jaar bijna 1,1 miljoen euro minder naar NPO 3FM. De zender moet het in 2025 doen met een budget van 6,7 miljoen euro, tegenover 7,8 miljoen euro nu. Ook andere zenders worden gekort, blijkt uit de begroting van de NPO over 2025.

3FM, dat de afgelopen jaren veel luisteraars heeft verloren, kreeg er jaar na jaar juist extra geld bij. Die tendens lijkt nu met de forse bezuiniging gestopt.

De NPO hoopt vooral geld te besparen bij 3FM door geen eigen nieuwsbulletins van de NOS meer uit te zenden in de avonduren en de weekenden. “De besparing van NPO 3FM zal worden gerealiseerd door synergie op te zoeken met NPO FunX bij het op maat laten maken van de nieuwsbulletins. Dit wordt tegelijkertijd ook als kans gezien om betere aansluiting bij de shortform behoeftes van de doelgroep”, meldt de NPO in het jaarplan.

Radio 2

Marktleider NPO Radio 2 heeft in 2025 een budget van 9,7 miljoen euro. Dit jaar is dat 10,5 miljoen euro. Hoe en of de zender moet bezuinigen, is niet duidelijk.

Ook NPO Radio 5 wordt gekort, met ruim zeven ton. De publieke zender heeft volgend jaar een budget van ruim 6 miljoen euro. NPO Klassiek moet eveneens inleveren: drie ton, op een budget van 9,8 miljoen euro in 2025.

Het meeste geld gaat naar NPO Radio 1. De publieke nieuwszender heeft volgend jaar 48,4 miljoen euro te besteden. Dit jaar is dat nog 43,6 miljoen euro. NPO FunX krijgt ook meer geld: ruim een half miljoen euro meer. De jongerenzender heeft in 2025 4,4 miljoen euro te besteden:

Screenshot

Podcast

De NPO wil het geld dat bezuinigd wordt op Radio 2, 3FM, Radio 4 en Radio 5 steken in zogenoemde on demand diensten, zoals bijvoorbeeld podcasts.

Foto: Nathan Reinds | NPO 3FM