In Alphen aan den Rijn wordt dit weekend de zendmast bovenop de telecom- en datatoren vervangen. De mast is bijna 40 meter hoog. Voor de klus wordt een enorme hijskraan ingezet.

VolkerWessels Telecom voert de klus uit. In zeven delen wordt de mast naar beneden gehaald. “We hebben donderdag de kraan omgebouwd. Die kwam hier in zes vrachten en die hebben we uitgelegd en voorgemonteerd”, vertelt de projectmanager aan Omroep West. De wijde omtrek rond de zendmast is afgezet.

In 72 uur wordt de zendmast vervangen. Gisteren zijn de werkzaamheden op de toren zelf gestart. “We hebben allemaal materialen en gereedschappen omhoog gebracht. Alle bekabeling is inmiddels gesegmenteerd, zodat die met de mast mee kan worden afgebouwd.”

De uitzendingen die vanaf de zendmast komen gaan gewoon door. De zenders worden vandaag naar de top van het betonnen gedeelte gebracht. Onder andere Radio Veronica, SLAM! en Radio 538 zenden uit vanaf de zendmast. De nieuwe mast wordt morgen bovenop de toren geplaatst. Op zondag worden alle systemen en antennes geactiveerd.