Radiomakers krijgen komende zomer de vrijheid om geheel naar eigen idee een programma te maken op Radio 1. Dit ‘Radiolab’ wordt gebruikt om nieuwe orginele programma’s te krijgen die daarna mogelijk worden opgenomen in de ‘normale’ programmering.
"Ik loop al een paar jaar met het idee rond", zegt Frans Kotterer van de NPS in Spreekbuis. De NPS is een van de initiatiefnemers van het Radiolab. Hij vindt dat de continuïteit op Radio 1 zo door het jaar heen "behoorlijk dwingend" is. "Ideeën moeten binnen bestaande formats passen. Daarmee doen we niet alleen de makers tekort, maar ook de zender. Luisteraars weten waar ze op kunnen rekenen – en dat is mooi – maar worden zelden verrast door iets wat ze in de normale programmering nooit zullen horen."
Het idee werd uitgewerkt toen bleek dat het sportprogramma NOS Langs de Lijn een zomerstop krijgt op de vroege zaterdagavond. Kotterer, zelf eindredacteur van Kunststof, en zijn collega’s staken de koppen bij elkaar en waren het snel eens. "Het mooie is dat het idee zenderbreed wordt gedragen door alle omroepen. En door zendermanager Laurens Borst, die erg enthousiast is – en ook budget beschikbaar stelt."
‘Radiolab’ zal vanaf 23 mei tot en met 18 juli te horen zijn op zaterdagavond, waarschijnlijk tussen 18:00 en 20:00 uur. Iedere programmamaker die een idee heeft komt bij de speciale eindredactie van het Radiolab terecht. Die eindredactie bestaat uit Arjan Penders (BNN), Fred Sengers (KRO), Kees Schaepman (VPRO), Jan van der Vlugt (TROS) en Kotterer zelf. "Maar", benadrukt Kotterer, "dit is een eindredactie die de plannen beoordeelt. Niet uitvoert."
Er zijn wel een aantal eisen. Het programma moet niet geheel van band komen en mag maximaal een uur duren. En het idee voor een programma moet inclusief begroting via een omroep ingediend worden. Dat laatste betekent dat freelancers dus wel een omroep moeten zoeken om hun ideeën waar te maken. Verder staat de zender negen zaterdagavonden vooral ‘open’.