Radio 1 wordt vanaf begin januari scherper en sneller. Op dit moment blijft de zender achter bij de doelstelling en daarom is er besloten tot een opfrisbeurt om meer dertigers en veertigers aan Radio 1 te binden, zonder daarmee de huidige luisteraars te verliezen.
Qua luistercijfers blijft Radio 1 niet ver achter op Radio 2 en Radio 538, maar uit onderzoek is gebleken dat de cijfers na half negen dramatisch dalen. Uit het onderzoek blijkt ook dat op dit moment vooral 50- en 65-plussers zijn. Het Radio 1 journaal moet ‘leidend, spraakmakend en toonzettend’ worden. Er moet meer vaart in het programma komen en dus meer onderwerpen brengen dan nu. Bij de onderwerpen moet het live karakter essentieel zijn, waardoor duidelijk moet worden dat de zender bovenop het nieuws zit. Vanaf januari zal er elk kwartier verkeersinformatie te horen zijn.
Het is verder de bedoeling dat het drie uur durende ochtendprogramma opgedeeld wordt in zes halve uren. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat luisteraars graag op het hele en halve uur inschakelen. Aan het begin van elk heel en half uur moet de luisteraar dus worden bijgepraat over het nieuws, weer en verkeer.
De zender wil verder het nieuws slimmer gaan herhalen, maar op een manier dat de luisteraars die langer naar Radio 1 luisteren zich niet storen aan de herhaling. Verslaggevers moeten daarom gaan variëren in vorm, bijvoorbeeld door reportages op meerdere manieren te monteren. Dit is ook belangrijk omdat de huidige groep trouwe luisteraars vaak meer dan een uur luistert.
De slechte luistercijfers na half negen wil men aanpakken door meer aandacht te gaan besteden aan muziek, film, wetenschap en auto’s. Veel luisteraars haken na half negen namelijk af, omdat ze het gevoel hebben dat na die tijd het grote herhalen begint. Het nieuwe format van Radio 1 moet maandag 7 januari ingaan.