Radio Nederland Wereldomroep bestaat op 15 april aanstaande 60 jaar. Speciaal voor die gelegenheid houdt de omroep aankomende zondag open huis. Bezoekers kunnen live-uitzendingen bijwonen, meedoen aan een tv-quiz of het nieuws voorlezen.
Vanwege het 60-jarige bestaan organiseert de Wereldomroep dit jaar ook verschillende (internationale) evenementen die in het teken staan van persvrijheid en pluriformiteit. Eén van deze evenementen is een wereldwijde debatestafette met als rode draad de relatie tussen publiek, politiek en media. De debatten zullen gevoerd worden in onder andere West-Afrika, Indonesië, Latijns-Amerika en Oost-Europa. De debattenreeks gaat deze maand van start en eindigt in een plenair debat in november 2007 in Nederland, Den Haag.
De Wereldomroep verwierf de afgelopen 60 jaar in Nederland vooral bekendheid via haar radio- en tv-uitzendingen voor Nederlanders in het buitenland. In dit jubileumjaar wil de internationale omroep de aandacht vestigen op één van haar andere kerntaken: het bevorderen van persvrijheid en pluriformiteit in landen met een informatieachterstand.
“Het 60-jarige jubileum is een mooie gelegenheid om stil te staan bij het belang van persvrijheid en pluriforme nieuwsvoorziening”, zegt Algemeen directeur Jan Hoek. “Voor de ontwikkeling en democratie van een land is en blijft het van cruciaal belang dat burgers toegang hebben tot verschillende nieuwsbronnen. Wij zijn er trots op dat wij als internationale publieke omroep in een klein land als Nederland, al 60 jaar, een betekenisvolle rol vervullen op het gebied van onafhankelijke en betrouwbare nieuwsvoorziening. De debattenreeks is een middel om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven over de rol van de media in zijn algemeenheid en de relatie tot de politiek in het bijzonder.”
De Stichting Radio Nederland Wereldomroep (RNW) wordt opgericht op 15 april 1947. De omroep begint met radio-uitzendingen in het Nederlands, Engels, Indonesisch en Spaans, later komen daar andere talen bij. In 1968 wordt Radio Nederland Training Centre (RNTC) opgericht voor de opleiding van omroepmedewerkers uit ontwikkelingslanden. Hoewel de televisieafdeling al van start gaat in 1960 duurt het tot 1998 voordat BVN ontstaat, de publieke tv-zender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland, in samenwerking met de VRT.
Radio Nederland Wereldomroep verzorgt uitzendingen in negen talen: Nederlands, Engels, Indonesisch, Spaans, Portugees, Arabisch, Frans, Sarnami en Papiamento. Radio Nederland Wereldomroep behoort tot de vijf invloedrijkste internationale publieke omroepen van de wereld.