Staatssecretaris Monique de Vries (verkeer en waterstaat) dreigt kort voor de finish van deze kabinetsperiode toch nog naar huis te worden gestuurd. Veel fracties in het parlement zijn haar geklungel rond de voorgenomen veiling van radiofrequenties spuugzat. Bovendien wordt ze beticht van liegen. Binnen veertien dagen moet de staatssecretaris zich in een speciaal kamerdebat verdedigen.
De zeven commerciële zenders op de FM-band kunnen daarentegen tevreden achterover zitten: hun programma’s blijven nog minstens een paar jaar gehandhaafd op de bestaande etherfrequenties. Dat is de uitkomst van een buitengewoon verhit debat in de Tweede Kamer.
De Vries zei dat de kogel koste wat kost vóór 1 september 2001 door de kerk moest zijn. Anders zouden zenders op zwart gaan. Maar wat er ook gebeurde: dat niet. Die foutieve informatie zou de koepelorganisatie Nozema haar hebben ingefluisterd. Gisteren was er groot tumult over een bod van de commerciëlen van 15 miljoen euro om de status quo met een jaar te verlengen en een definitief besluit over de frequenties over te laten aan een nieuw kabinet. De commerciëlen beschouwen dat als een eindbod. Als een deal. Maar de staatssecretaris ontkende in alle toonaarden.
Onderhandelaar Linschoten zat te koken op de publieke tribune. En met hem vele kamerleden. “Ze zat te liegen”, hoorden politici Linschoten nadien beweren. “Dat moet ze in het volgende debat weergaloos weerleggen. Anders zwaait er wat”, oordeelde de geërgerde christen-democraat Atsma. VVD-woordvoerder Atzo-Nicolai zag en hoorde het hoofdschuddend aan. “De gevoeligheden zijn onderhand enorm groot. Bij alle betrokkenen in dit dossier.” Of dat genoeg is om op de valreep nog een staatssecretaris te laten sneuvelen – of misschien wel twee? Met de kamerverkiezingen in het zicht is alles mogelijk.