Het vertrek van de voltallige directie van BNNVARA heeft binnen de omroep voor ‘enige onrust’ gezorgd. Dat zegt interim-directeur Peter Adrichem tegenover NRC. Gerard Timmer, medeoprichter en directeur van BNNVARA, vertrok recentelijk naar de NOS. Marc Adriani gaat volgend maand aan de slag bij Talpa Radio en Robert Kievit, het derde directielid, treedt ook terug.
BNNVARA maakte tevens bekend te gaan reorganiseren en Paul de Leeuw, decennialang het gezicht van de omroep, vertrekt naar RTL. Wat is er aan de hand bij BNNVARA?, zo vraagt NRC zich af. Bij een rondgang in Hilversum klinkt bij de krant onvrede door. “Het VARA-gevoel is weg”, zegt de een. “Er is geen visie en sturing meer”, zegt de ander.
Gerard Timmer wordt volgens ingewijden verweten dat hij niet goed handelde in de rel rond de documentaire over Jesse Klaver, vorig najaar. Hij zou zijn gezwicht voor de bemoeienis van de NPO-top. Die wilde niet dat Jesse werd uitgezonden. “Gerard ging niet voor de VARA-waarden staan”, zegt een werknemer.
Fusie
De gedwongen fusie tussen BNN en VARA in 2014 lijkt een van de grootste oorzaken voor de onvrede onder het personeel. “Medewerkers hebben in korte tijd veel voor hun kiezen gekregen”, zegt Johan Reijnen, voorzitter van de ondernemingsraad van BNNVARA. “Niet alleen een fusie en een wisseling van de wacht in de directie, maar ook aangekondigde bezuinigingen bij de publieke omroep. Dat zijn zaken die het niet eenvoudig maken.”
Interim-directeur Peter Adrichem wil kijken of hij de omroep anders vorm kan geven. “De mediawereld verandert snel, dus we willen de muren tussen televisie, radio en online weghalen”, zegt hij tegen de krant.
De directie van BNNVARA gaat terug van drie naar twee personen.
Foto: Paco Núñez | BNNVARA