Het is goed als regionale omroepen als RTV Noord en RTV Drenthe zich voortaan vrijwillig onderwerpen aan het oordeel van een deskundige commissie. Die moet bekijken of ze zich goed van hun taak kwijten. Dat stelt het Groningse CDA-statenlid Marc Jager in een scriptie waarmee hij maandagmiddag in Leeuwarden hoopt af te studeren in het vak bestuurskunde en overheidsmanagement.
Jager probeert een uitweg te vinden uit het dilemma dat de nieuwe Omroepwet de provincies heeft gebombardeerd tot subsidieverstrekkers van de regionale omroepen, maar dat de provinciale politiek zich niet mag bemoeien met hun programmering. Dat zou de journalistieke onafhankelijkheid aantasten.
Jager vindt dat ook. “Maar ik vraag wel aan de omroepdirecteuren: Hoe verantwoorden jullie bij het publiek dat jullie volledig uit belastinggeld betaald worden, als de politiek dat niet kan doen?” Een visitatiecommissie kan de verschillende publieke regionale zenders in het land vergelijken. Stel dat de uitkomst bedroevend is, kan de politiek dan ingrijpen? Nee en ja, denkt Jager.
Nee, omdat de Omroepwet de provincies verplicht regionale publieke omroepen te financieren. Daar is geen ontkomen aan. Ja, omdat de wet niet zegt wie die regionale omroep moet zijn. “De concessies duren vijf jaar, dus eens in de vijf jaar bepalen Provinciale Staten wie de regionale omroep wordt. Er is er nu maar één per provincie, maar in theorie kunnen ook anderen intekenen. Het is niet ondenkbaar dat er een ander opstaat.”
Vooralsnog is dit volgens Jager vooral theorie, want commerciële omroepen komen wettelijk niet in aanmerking en een publieke omroep stamp je niet zomaar uit de grond. Maar stel, dat publieke omroepen als de VARA of de NCRV regionale filialen willen openen? Jager: “Ik heb er nog niet over nagedacht, maar het zou kunnen.” (DvhN)