In ‘Hoe is het met?’ interviewen we dj’s en nieuwslezers die niet meer op de landelijke radio te horen zijn, maar dat voorheen wel waren.
Rudy Mackay presenteerde van 2006 tot 2009 het programma ‘MoveYourAss’ op 3FM, dat later veranderde in ‘Der Rudy!’. Doordat omroep LLiNK in 2010 werd opgeheven, stopte ook het programma op 3FM. In de jaren daarna presenteerde Rudy op meerdere tijdsloten op Radio 6 en deed hij invalwerk voor Radio 2. Begin 2016 ging Rudy aan de slag als coördinator van de KRO-NCRV Radioschool.
Wat houdt je functie coördinator van de KRO-NCRV Radioschool in?
“We leiden hier, samen met een boel collega’s van binnen en buiten de omroep, jongeren op tot allround radiomaker. En wat ik doe, is vooral het lespakket samenstellen, de talenten coachen, lachen gieren brullen en een radioshow met ze maken op Radio 1. Ik had altijd al een radiohoofd, nu ben ik er een.”
Je was lange tijd op Radio 6 te horen, totdat de zender werd opgeheven. Hoe kijk je terug op die periode?
“Het was in veel opzichten een rollercoaster, maar vooral echt een fantastische tijd. Ik kon eindelijk weer een dagelijks programma overdag maken, we werkten met fantastische radiomakers en waarschijnlijk de meest betrokken luisteraars ever – juist omdat het een kleine club was. Voor mijn gevoel klopte het helemaal.
Toen we te horen kregen dat de stekker eruit ging, was dat voor de meesten echt een klap in het gezicht. We hadden net een nieuwe studio, nieuwe programmering, het ging gewoon heel lekker. Maar ik ben blij dat we met de meeste jocks hebben besloten om er tot de laatste dag er een feestje van te maken.”
Je heb meerdere programma’s gepresenteerd op 3FM. Op welke kijk je met het meeste plezier terug?
“Op 3FM was dat voor mij zonder twijfel ‘Der Rudy’. Alles kon op die vrijdagavond. We hadden elke week een liveband, veel interactie met luisteraars, en we bepaalden zelf alle muziek. Voor me zaten de bonushelden van ‘Ekstra Weekend’ en na mijn programma begon de ‘Freaknacht’. Wat was dat een heerlijke chaos altijd. En bovendien leerzaam om van Michiel, Gerard en Giel stiekem de kneepjes af te kijken.”
In 2010 moest je stoppen met ‘Der Rudy’ op 3FM. Je liet duidelijk weten daar niet blij mee te zijn.
“Ach ja, ik vond toen inderdaad dat het wat verrassend ging. De ene week ben je in de running om een vast avondprogramma te maken, de andere week heb je helemaal niks meer. Zo werkt dat soms, ik ben het lang niet altijd eens met omroeppolitiek. Mijn omroep destijds – LLiNK – moest ermee stoppen en daar was ik inderdaad niet blij mee.”
“Ik ben het lang niet altijd eens met omroeppolitiek”
3FM heeft het moeilijk. Komt het weer goed met de zender?
“Ik denk dat er een verschil is tussen ‘het gaat niet goed met de luistercijfers’ en ‘het gaat niet goed met de zender’. De jocks die er nu zitten, gaan volgens mij als een speer. Het was onderling misschien even wennen en schuiven, maar ze hebben een te gekke club, die met hart en ziel radiomaakt. Het gaat met de zender best oké, denk ik – nu alleen de luistercijfers nog. Ik gun het ze ook, maar ik denk dat we ons niet moeten blindstaren op die cijfers. Dat komt wel weer.”
Bij Radio 2 was je de afgelopen tijd invaller van Paul Rabbering. Hij is gestopt met zijn programma’s in het weekend. Betekent dat exit-Radio 2 voor jou?
“Ja, daar kan ik kort over zijn. Hoewel ik stiekem nog wel eens aanschuif bij Ruud, ga ik op Radio 2 voorlopig geen programma meer maken. Ik ben achter de schermen nog wel betrokken bij Radio 2-programma’s, dus helemaal exit ben ik er zeker niet.”
Is er toch een kans dat we je weer structureel op de radio gaan horen?
“Dat vind ik lastig. Ik ben nu, naast hoofd Radioschool, sinds een paar jaar meer aan het focussen op mijn werk als componist voor film/tv/animatiemuziek, en muziekproducer. Het gaat met m’n bandje ook best lekker, dus mijn agenda loopt al overvol. En ik heb ook al bijna 19 jaar bij de landelijke radio gewerkt als verslaggever en presentator.
Om eerlijk te zijn: ik zou het best wel weer willen, want het hoort zó ontzettend bij me, dat ik het ook gewoon nodig heb. Ik móet gewoon radiomaken. Maar waar dat zal zijn? Het moet wel een zender zijn die bij me past. Ik hoef echt niet meer koste wat het kost achter een microfoon te zitten.”
Foto: KRO-NCRV