De luistercijfers zijn erg belangrijk voor radiostations. Maar de methode kent veel kritiek van verschillende stations. Sinds 1964 word gebruik gemaakt van het dagboek. In het Radio 1-programma de Ochtenden was er een reportage over de methodes.
Groot tegenstander van het dagboekonderzoek is Michiel Bicker Caarten van BNR Nieuwsradio. Hij zegt dat mensen snel een station invullen als ze dan naam zien. “Uit onderzoek blijkt dat mensen meer stations luisteren dan ze eigenlijk beseffen.”
Momenteel zijn er tests met verschillende apparaten om de luistercijfers te meten. In Engeland is pas een dergelijke test afgesloten daarin werden 3 apparaten getest. Een horloge, waarmee ook in Nederland getest word, een meter op een riem en een soort telefoon. Uit het onderzoek bleek het GFK horloge als slechtste uit de bus te komen. Ze kon maar 30 procent van de samples die ze maakt thuis brengen als radiostation.
Erik de Zwart van Stichting PRE, de opdrachtgever van het onderzoek, is van mening dat het huidige onderzoek voldoet maar dat er wel gekeken kan worden naar andere methode. Hij wil pas over stappen als een andere methode minstens net zo goed is.
In 2006 loopt het huidige contract met Intomart GFK af. Er zal dan een nieuwe aanbesteding gedaan worden aan een bedrijf voor de luistercijfers.