De VPRO herdenkt deze en komende maand radiomaker Bob Uschi. Een halve eeuw geleden stond hij samen met collega Gabri de Wagt aan de wieg van een nieuw radiogenre, toen ‘klankbeeld’ geheten, later gewoon radiodocumentaire genoemd. Het waren doorwrochte en doorvoelde programma’s, waarvoor hoorbaar de tijd was genomen.
Onder de uitzendingen van Uschi’s werk zit een ‘nieuwe’. In 1977 maakte Uschi voor de NOS een documentaire over oorlogsmisdadiger Pieter Menten. De omroep durfde het programma niet uit te zenden uit vrees voor schadeclaims, waar de advocaten van Menten mee hadden gedreigd. Zevenentwintig jaar na dato zal dit programma op 1 september voor het eerst worden uitgezonden, aldus de VPRO.
Uschi stierf in 1995 op 84-jarige leeftijd. De VPRO prijst het vakmanschap van Uschi uitbundig. “Hij ontwikkelde een nieuwe en indringende manier om een verhaal door middel van montages van stemmen, reportagefragmenten en geluiden te vertellen. Naast het hoorspel kreeg de radio er met de documentaire een geheel eigen artistieke en journalistieke uitingsvorm bij. Talloze maatschappelijke onderwerpen werden door Uschi op zeer indringende wijze in documentaires aan de orde gesteld, zoals drugsgebruik, pedofilie, discriminatie, de positie van Israël. Veel eerder en openlijker dan op tv mogelijk was, maakte Uschi met talloze documentaires een maatschappelijk debat los waar kranten over schreven en waar de politiek op reageerde.”