Zeven op de tien Nederlanders moeten medio november het hoogwaardige hifi-geluid van digitale radio via de ether kunnen beluisteren, dit schrijft de Telegraaf. Nozema en de Publieke Omroep zijn druk bezig met een uitbreiding van het zendbereik, zo bleek dinsdagmiddag tijdens een bijeenkomst bij de Nozema in Lopikerkapel.
Digitale radio staat nog in de kinderschoenen. Het signaal is sinds februari dit jaar alleen in een deel van de Randstad te ontvangen. Ook de toestellen waarmee het signaal, kortweg DAB (Digital Audio Broadcasting), is te ontvangen, zijn nog maar mondjesmaat verkrijgbaar. Het betreft een digitale opvolger van het huidige FM-radiosignaal.
“Eind juli willen we het DAB-gebied hebben uitgebreid met de omroepstad Hilversum, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam”, zegt H. Bakhuizen, beleidsmedewerker bij de publieke omroep. In augustus komen Haarlem, Lelystad, Arnhem en Utrecht erbij. In die periode starten we ook een reclamecampagne om het grote publiek attent te maken op de voordelen van digitale radio. In november moet 70 procent van de bevolking de stations van de Publieke Omroep, inclusief de Concertzender, via DAB kunnen beluisteren.”
Behalve een hoogwaardige geluidskwaliteit biedt digitale radio volgens R. Simonse van Nozema een absoluut ruisvrije ontvangst. Verder zijn met DAB veel aanvullende diensten mogelijk, zoals automatische opslag van het meest actuele nieuws dat de luisteraar op elk willekeurig moment kan beluisteren. Ook is uitgebreide verkeers- en weerinformatie mogelijk voor automobilisten.
Bakhuizen voorziet een groeiend aanbod aan betaalbare digitale radio’s, zodra het signaal in een groter deel van Nederland is op te pikken. Hij baseert zich daarbij op ontwikkelingen in Groot-Brittannië, waar al een landelijke dekking is. Daar groeide vorig jaar de verkoop van digitale radio’s met 488 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.
Op dit moment maakt alleen de Publieke Omroep gebruik van een etherfrequentie voor DAB. Anderen hebben zich nog niet gemeld voor een frequentie volgens de Nozema. Bakhuizen stelt dat de uitzendingen via FM overigens doorgaan, ook zodra er een landelijke dekking is met DAB. Om de doodeenvoudige reden dat veel mensen de eerste jaren nog niet een radio zullen hebben die geschikt is voor de ontvangst van digitale audiosignalen.