Het gaat niet goed met Radio Westland. Dat schrijft de Haagsche Courant. “Er wordt geworsteld om het hoofd boven water te houden. Dit jaar zullen we moeten beslissen over de overlevingskansen van ons radiostation.” Dat stelde bestuursvoorzitter Van den Bos van CAI Westland in zijn nieuwjaarstoespraak.
Radio Westland, volledig eigendom van de CAI, is in de streek een populaire zender. Probleem is dat het station alleen via de kabel is te beluisteren; in tegenstelling tot bijvoorbeeld de WOS (Westlandse Omroep Stichting). Dat beperkt de commerciële kansen.
Bedrijfsleider Jos Vermeer, die in 1996 de zender oprichtte, kent de boodschap van zijn voorzitter Wil van den Bos. Het mislopen van een etherfrequentie vorig jaar blijkt een klap voor Radio Wesland te zijn die financieel moeilijk te boven is te komen. “Die frequenties waren zo vreselijk duur. Er werd wel 300.000 euro voor geboden. Daar kwamen wij niet aan te pas.”
Zo’n frequentie is wel dringend nodig, erkent Vermeer. “We zijn nu alleen via de kabel te beluisteren. Dat geeft je in de markt geen concurrentiepositie tegenover de WOS.”
Qua luisterdichterheid en bekendheid zegt hij niet te klagen te hebben. “We hebben tien procent van de markt. Dat is ongekend voor een kabelstation.” Omdat Radio Westland echter niet in bijvoorbeeld de auto is te beluisteren en daardoor een beperkter luisterpubliek kan trekken, zijn investeerders moeilijk te vinden, bemerkt de bedrijfsleider.
Om te overleven moet een etherfrequentie worden verworven. De overheid komt in maart met extra frequenties voor niet-landelijke stations. Als Radio Westland, dat daaraan tien- tot vijftigduizend euro kan uitgeven, dan weer de boot mist, ziet het er slecht uit voor de zender. Vermeer: “Maar pakken we die wel, dan kunnen we uitbouwen en over een jaar of twee winst gaan maken.”