Home Landelijke radio Stadsradio steekt hand uit naar regionale omroepen

Stadsradio steekt hand uit naar regionale omroepen

De lokale omroep van Rotterdam, Stadsradio Rotterdam, zoekt samenwerking met RTV Rijnmond en RTV West, dit schrijft het Rotterdams Dagblad. Mits de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Rotterdam en Den Haag bereid zijn mee te betalen, wil Stadsradio-directeur G. Vonk vijf miljoen euro in de zenders pompen.

Dat geld is bedoeld als werkkapitaal. Tegelijkertijd kunnen er leningen van worden afgelost en een sociaal plan van bekostigd voor de circa tachtig medewerkers die moeten afvloeien. Stadsradio heeft stations in Rotterdam en Den Haag. Vonk voerde tot afgelopen zomer overleg met RTV Rijnmond over commerciƫle samenwerking. De gesprekken werden afgebroken toen bleek dat Rijnmond in grote financiƫle moeilijkheden verkeerde en een ongewisse toekomst tegemoet ging.

De provincie, de belangrijkste geldschieter van de twee omroepen, heeft inmiddels het vertrouwen in zowel Rijnmond als West opgezegd omdat de bedrijven slecht zijn bestuurd en met grote tekorten kampen. Nu de twee omroepen op het punt van faillissement staan, ziet Vonk nieuwe kansen. Hij denkt dat Rijnmond en West in afgeslankte vorm en met goed management wel degelijk bestaanskansen hebben.

Een combinatie van het jonge luisterpubliek van Stadsradio en het oudere publiek van de twee regionalen is volgens Vonk voor adverteerders zeer interessant. Stadsradio gaat uit van het voortbestaan van zowel radio als televisie bij de twee publieke omroepen. ,,Als de provincie de subsidie handhaaft op het huidige peil, kunnen van dat geld goede programma’s worden gemaakt,” aldus Vonk. In de beoogde constructie blijven de vier omroepen naast elkaar bestaan en behouden de radiozenders hun huidige frequenties. Wel zullen onderling mensen en apparatuur worden uitgewisseld.

Omdat de kans bestaat dat RTV Rijnmond en RTV West binnenkort failliet gaan, is de provincie inmiddels op zoek naar een vervangende rampenzender. Verkennende gesprekken met de NOS, als eerste door de provincie benaderd, hebben nog geen concrete resultaten opgeleverd.

De NOS ziet geen bezwaar zolang het een journalistieke invulling betreft. “Een ramp die zich waar ook ter wereld voordoet, daar gaan we voor”, aldus een woordvoerder. Anders wordt het als de autoriteiten in de uitzending mogen inbreken en de zender claimen om hun eigen boodschappen door te geven. Op zo’n ingreep zit de landelijke omroep niet te wachten. “Overname van de zender kan niet aan de orde zijn”, laat de NOS weten.