De Gelderse politiek en Omroep Gelderland komen met elkaar in aanvaring over een Gelderse smartlappenzender, dit schrijft de Gelderlander. Een werkgroep uit Provinciale Staten vindt dat zo’n zender ’s avonds moet uitzenden op de etherfrequentie van Radio Gelderland. Omroep Gelderland vindt het idee ‘onbespreekbaar’.
Provinciale Staten willen dat er een legale zender voor het levenslied komt. SP’er Paul Freriks kwam met dat idee nadat in de afgelopen maanden in Arnhem vier piratenzenders uit de lucht werden gehaald.
Het plan waaraan de Statenwerkgroep nu werkt, bestaat uit twee delen: er kan een kleine zenderfrequentie op de kabel gekocht worden. Voor de ether wordt gedacht aan een koppeling met Radio Gelderland. Die maakt na 19.00 uur geen eigen programma’s maar zendt dan Radio 1 uit. Freriks: “Waarom zou je daar geen ruimte maken voor het levenslied?”
Freriks wil dat de zendtijd ’s avonds gevuld kan worden door medewerkers van de vier piraten, zodat plaatselijk beroemde dj’s als De Twee Sneetjes een plek vinden.
Adjunct-hoofdredacteur Ton Mallo van Omroep Gelderland vindt het een onzalig idee. “Wij hebben een bepaald luisterpubliek, waar je voorzichtig mee moet omgaan. In tegenstelling tot tv-kijkers zijn radioluisteraars geen zappers. Maar als ze zich meer dan gemiddeld ergeren, gaan ze wel weg. En als je ze eenmaal kwijt bent, komen ze niet terug.”
Er is ook een juridisch probleem: Omroep Gelderland is een publieke zender en mag niet dienstbaar zijn aan commerciële omroepen. Mallo wijst erop dat Radio Gelderland wel degelijk Nederlandstalige liedjes draait. Maar hij erkent dat lokale smartlappenzangers en artiesten als Zwarte Riek niet tot het repertoire behoren.
De provincie kan de zenders van Omroep Gelderland niet vorderen. Maar er bestaat wel een financiële relatie: de omroep krijgt haar subsidie via de provincie. Freriks zinspeelt daar al op: “Het is natuurlijk jammer dat zij twaalf miljoen euro krijgen en ’s avonds geen eigen uitzendingen hebben, nietwaar?”
Eerder zei PvdA-fractievoorzitter Piet Bijl al dat het geld dat voor de nieuwe zender nodig is, wel gekort kan worden op de subsidie van Omroep Gelderland. De vraag is nog of de nieuwe zender niet te duur wordt. Freriks gaat nu uit van 60.000 euro. Maar waarschijnlijk is dat niet genoeg. Freriks heeft daarbij geen rekening gehouden met het betalen van Buma Stemra- rechten. Omroep Gelderland betaalt daarvoor jaarlijks 150.000 euro.