In ‘Hoe is het met?‘ interviewen we dj’s en presentatoren die niet meer op de landelijke radio te horen zijn, maar dat voorheen wel waren.
Na een carrière bij BNR Nieuwsradio ging Frederique De Jong in januari 2014 aan de slag bij de NOS. Samen met Marcel Oosten presenteerde ze twee jaar lang het ‘NOS Radio 1 Journaal’ in de ochtend op NPO Radio 1. Eind december 2015 nam De Jong afscheid van de publieke nieuwszender.
Wat doe je nu?
“Ik ben mediator bij start-ups van het bedrijf Startup Bootcamp, eindredacteur van het ‘Nieuws voor de Vooruitgang’ op Sublime FM en ik ben debat- en gespreksleider.”
Waarom ben je niet meer op de landelijke radio te horen?
“Ik ben van het NOS Radio 1 Journaal gehaald omdat ik te kritisch was. Ik beschouw dat uiteraard als een compliment. Het nieuws moest ‘gezelliger’ worden – dat is letterlijk zo gezegd bij de NOS. Vervolgens waren er wel andere omroepen geïnteresseerd maar die vonden mij ’teveel NOS’. Toen ik zei: maar ik heb veel langer bij BNR gepresenteerd, zei men: ‘ja, maar dat hebben we niet gehoord’. Hilversum is echt een grappige planeet.”
Wat was je mooiste radiomoment?
“Nou, dat is wat lastig na ongeveer 15 jaar radio, lokale omroep meegerekend. Maar een van de meest memorabele momenten was een coach in zelfverzekerdheid en stress-voorkoming die een black-out kreeg op zender en helemaal van het padje raakte.”
Is er een kans dat we je weer landelijk gaan horen?
“Tuurlijk! Alleen nooit meer zo vroeg in de ochtend. Maar een ieder met een interessant programma mag bellen.”
Naar welke dj en/of station luister je nu graag?
“Ik luister Sublime FM, BNR Nieuwsradio en Radio 1, en ik luister veel podcasts. Vooral Amerikaanse podcasts, maar deze zomer 40 Nederlandse omdat ik in de jury zit bij de Vereniging van Online Journalisten. Waanzinnig om te ontdekken wat voor moois en leuks hier gemaakt wordt. Ik noem de drie genomineerden: Movie Insiders, Man met de Microfoon en De Kostgangers.”
Heeft de radio nog toekomst?
“Jazeker. Het zal nooit een kwestie worden óf er nog radio te vinden is, maar meer wáár. Want doordat iedereen die dat wil een podcast kan maken, is er een woud aan programma’s en verhalen ontstaan waar maar een klein groepje mensen van gehoord heeft. Dat heeft tijd nodig.”
Foto: NOS