Station-voice van NPO 1, een soulprogramma op zaterdagnacht en vandaag precies twee jaar voor KRO-NCRV in de middag van NPO Radio 2: het gaat goed met Wouter van der Goes. Ruim twee jaar geleden zei Van der Goes zijn baan bij Qmusic op, om aan de slag te gaan bij de publieke omroep. En dat bevalt hem uitstekend. ‘Trots om te werken bij de NPO’, pronkt er in de biografie van zijn Twitteraccount. “Ik vind het ontzettend mooi dat ik onderdeel mag zijn van een instituut dat al zo onwijs veel toffe dingen heeft gedaan.”
Van der Goes proeft ruim twaalf jaar geleden voor het eerst hoe het is om te werken bij de publieke omroep, wanneer hij de middagshow op 3FM presenteert. In 2006 stapt hij over naar Qmusic, waar hij programmadirecteur en dj wordt. Toch ruilt Van der Goes de commerciële in 2014 weer in voor de publieke. “Bij Q bestond mijn uitdaging in het opbouwen van die zender. Het was een cowboy-tijd waarbij iedereen met z’n poten in de modder stond. Later werd mijn baan een zware managementfunctie die weinig meer met radio te maken had. Dat paste niet bij mij. Ik wilde wel met radio bezig zijn.”
Je miste ook het maken van een middagshow?
“Nee, dat niet. Een middagshow is voor mij absoluut geen must. Ik vond het super leuk om bij 3FM een middagprogramma te maken, hoor. Maar als ik bij Radio 2 de kans had gekregen om 09-12 uur te gaan doen omdat Daniël Dekker zou stoppen, was ik ook vol voor Radio 2 gegaan.”
Wat was een belangrijke drijfveer om voor Radio 2 te kiezen?
“Ik vind het bijvoorbeeld heel erg fijn dat ik m’n eigen muzieklijst mag samenstellen. Echt, dat vind ik zó tof. Bij veel zenders bepaalt slechts één iemand wat je de hele dag hoort. DJ’s hebben daar geen enkele invloed op. Bij Radio 2 is dat compleet anders. Alle dj’s en onze muziekredactie zijn de hele dag bezig met het zoeken naar de juiste muziek. Uiteindelijk levert dat voor onze luisteraar veel meer muzikale variatie en verrassing. En kunnen we veel Nederlands product beter ondersteunen.”
Je maakt vandaag precies twee jaar de middagshow op Radio 2. Wat probeer je de luisteraar zoal mee te geven?
“Dat zijn meerdere onderdelen.” Van der Goes krapt aan zijn baardje en denkt na. “Muziek en de waan van de dag. Van nature ben ik heel erg nieuwsgierig. Bij gebeurtenissen wil ik altijd weten: wat zijn de gevolgen voor mezelf en voor de luisteraar? Zoals onlangs, toen Engeland uit de EU stapte. Prima, hartstikke leuk, denk ik dan, maar ik wil weten: wat houdt dat in voor jou en voor mij?”
Je schijnt wel iemand te zijn die bovenop z’n programma zit.
“Klopt, maar dat komt vooral doordat ik het heel leuk vind. Volgens mij kun je onmogelijk een goed programma maken als je je niet goed voorbereidt. Een goede voorbereiding geeft mij in ieder geval de zekerheid die ik soms nodig heb voor een gesprek.”
Vorig jaar haalde je Jelmer Gussinklo, die jarenlang sidekick was van Rob Stenders, naar je programma. Waarom Jelmer?
“Omdat Jelmer te gek is! Jelmer is iemand waar zoveel toffe energie van af komt. Daar word ik echt heel blij van. We hebben een soort gelijkwaardige chemie, lijkt het. En hoe wij elkaar troffen? Degene die de regie deed bij het programma, ging weg. Dus er kwam een vacature vrij. Jelmer was bovendien op zoek naar werk, omdat Rob ging stoppen bij 3FM. Zodoende.”
“Een goede voorbereiding geeft mij de zekerheid die ik soms nodig heb”
Hoe zag je Radio 2, toen je er twee jaar geleden begon te werken? De zender zou versuft en verouderd zijn.
“Ik heb Radio 2 nooit versuft of verouderd gevonden. We doen nu namelijk nog steeds wat Radio 2 altijd heeft gedaan: muziek draaien die je kent en herkent, en we nemen de luisteraar mee door de dag. Alleen het Radio 2 van vijftien jaar geleden, is ook vijftien jaar ouder geworden. Met een nieuwe lichting jongere dj’s richten we ons nu ook weer op een jongere doelgroep.”
“Zie het als je huis waar je al vijftien jaar woont”, zegt Van der Goes beeldend. “Na al die jaren wil je ook wel een keer weer een nieuw likje verf aan de muur, nieuwe meubels en een andere inrichting.”
Jurre Bosman zwaait sinds oktober 2014 de scepter bij Radio 2. In die bijna twee jaar is er veel veranderd. Was dat nodig?
“Natuurlijk, iedere radiozender moet eens in de zoveel jaar de zaken op een rijtje zetten. Jurre is daaraan begonnen voor Radio 2. Niet onverdienstelijk trouwens, terwijl het echt wel een pittige klus is.”
Alle kritiek op de publieke omroep maakt het er ook niet gemakkelijker op?
“Nou, laat ik voorop stellen: ik houd van gezonde discussie. Dat houdt iedereen scherp. Ik begrijp ook dat mensen wat mogen vinden van de publieke omroep; zij betalen er immers aan mee. Maar waar ik wel van geschrokken ben, is de felheid waarmee de discussie wordt gevoerd. Je roept ‘mijn belastinggeld’ en kunt daarna alles schreeuwen wat je wilt. En je krijgt er nog een podium voor ook. Dat is natuurlijk allesbehalve constructief.”
Radio 2 zou een blank mannenbolwerk zijn.
“Ja, daar moet ik dan een beetje om lachen. Want als je kijkt hoeveel vrouwen er bij Radio 2 werken… Als zij er morgen niet meer zouden zijn, dan hebben we echt een gigantisch probleem.”
Bij de Top 2000 van vorig jaar klonk het verwijt dat er niet één vrouwelijke dj bij zat. Terechte kritiek?
“Als het gaat om vrouwen op de radio, dan vind ik dat echt wel een zinvolle discussie. Ik vind vrouwelijke dj’s namelijk fantastisch. Maar als je ziet hoe de hele discussie uit z’n verband is gerukt. Ja, soms slaan ze de plank echt compleet mis.”
Erik de Zwart lijkt ook niet bij te dragen aan een positief beeld van Radio 2.
Van der Goes begint te lachen. “Ja, ik vind het heerlijk om te discussiëren met Erik. Want hij is nog altijd de meeste bevlogen radiomaker van Nederland. En wat Erik heel goed kan, is wat Veronica vroeger groot heeft gemaakt. Hij wijst een vijand aan en laat de wereld vervolgens zien dat hij een ongelijke strijd voert. Zo probeert hij de rol van underdog te krijgen. Het ‘calimero effect’, noem ik het maar.”
“En laten we eerlijk zijn, op die manier heeft Erik Radio 538 ook groot gemaakt. Zijn nieuwste vijand is nu Radio 2. Wat toevallig ook zijn grootste concurrent is… Dus ja, ik snap Erik wel. Maar misschien moeten we niet alles geloven wat hij zegt.”
“Je roept ‘mijn belastinggeld’ en kunt daarna alles schreeuwen wat je wilt”
Jij strijdt, hoe dan ook, voor een beter Radio 2?
“Absoluut. We werken dag in, dag uit, met z’n allen ontzettend hard om van Radio 2 een nog betere zender te maken. Het klinkt heel cliché, maar ik vind Radio 2 echt de leukste en tofste muziekzender van Nederland.”
We zien Wouter van der Goes voorlopig dus nog niet vertrekken bij Radio 2?
“Zeker niet! Ik wil nog heel lang bij de NPO werken. En dan het liefst bij Radio 2. Ik ben in ieder geval nog lang niet klaar met Radio 2. En Radio 2 hopelijk ook niet met mij”, glimlacht Van der Goes.
‘Wout2Day’ is iedere werkdag van 16:00 tot 18:00 uur te horen op Radio 2
Foto: Jasper Zwartjes | Radio 2