Radio 1 neemt geen bijdrages meer af van onverzekerde freelance-journalisten in gevaarlijke gebieden, zoals momenteel in Irak. Ook niet als die veilig terug zijn in Nederland. Dat heeft de Radio 1-zenderredactie onlangs besloten, zei VPRO-eindredacteur K. Schaepman dinsdag.
Media-organisaties moeten torenhoge premies betalen voor molestverzekeringen in gevaarlijke (oorlogs)gebieden. Die premies kunnen oplopen tot duizenden euro’s per dag; een gevolg van de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001. In de Golfregio werken de gezamenlijke omroepen daarom op dit moment samen om de kosten te drukken.
Het zou voor de omroepen heel verleidelijk kunnen zijn bijdrages te betrekken van onverzekerde freelancers, maar Radio 1 heeft nu afgesproken dat niet te doen. Volgens Schaepman zou het hypocriet zijn op deze manier berichtgeving uit gevaarlijke gebieden te verkrijgen. Om te voorkomen dat freelancers desondanks risico’s nemen, geldt de afspraak ook voor verslaggevers die zijn teruggekeerd.
Het besluit geldt niet alleen voor de huidige spannende periode op het wereldtoneel, maar ook in de toekomst. Volgens Schaepman is de regeling nodig omdat hij in verleden journalisten heeft gekend die tijdens hun werk omkwamen zonder verzekerd te zijn. Telkens was er daarna volgens hem gedonder over de kosten.
Om de hoge premies te omzeilen bepleiten Schaepman en de Nederlandse Vereniging van Journalisten de instelling van een waarborgfonds.