Minister Kamp wilde vandaag de commerciële radiozenders inlichten over een veiling van de FM-frequenties. Maar deze bijeenkomst is op het allerlaatste moment afgeblazen omdat de PvdA geen veiling wil. Dit meldt het AD. Ook de stations zijn tegen, zij kunnen hun frequentie op deze manier verliezen.
De laatste keer dat de frequenties verdeeld werden was in 2003. Verschillende stations betaalden hoge bedragen om uit te kunnen zenden op een bepaalde frequentie. Voor de VVD-minister zorgt een nieuwe veiling weer voor nieuwe inkomsten voor de staatskas. PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug stelt in de krant dat 'Kamp nu zijn knopen aan het tellen is'. "De hele Kamer neigt naar verlengen. Een veiling zorgt nu alleen maar voor onrust."
De minister verwacht voor 3 juli, wanneer het zomerreces begint, de Tweede Kamer een uiteindelijk besluit te kunnen presenteren. Tot die tijd blijft het onzekerheid troef in Hilversum. Commerciële radiostations blijken niet alleen tegen een herverdeling van frequenties vanwege de financiële risico's en de noodzaak een hele nieuwe reclamecampagne uit te rollen om luisteraars terug te winnen. Ze willen juist meer investeren in 'digitalisering'. Het is de bedoeling dat de FM in zijn geheel wordt uitgeschakeld en alle zenders voortaan overal digitaal zijn te beluisteren. Die overstap verloopt traag. Momenteel beschikt slechts 3 procent van de Nederlandse huishoudens over een DAB+ radio die het mogelijk maakt digitaal te kunnen luisteren.
In 2011 werd met het toenmalige kabinet afgesproken dat de radiostations de schouders zouden zetten onder deze digitalisering, zodat in 2023 de FM vaarwel kan worden gezegd. In ruil hiervoor konden de huidige FM-vergunningen gewoon worden verlengd. Volgens de commerciële zenders gaat veilen dus tegen gemaakte afspraken in.
D66 gaat nog een stapje verder, zij willen dat de geclausuleerde kavels verdwijnen en dat stations zelg bepalen wat ze uitzenden. "Het is belachelijk dat zulke gedetailleerde eisen worden gesteld. Commerciële radiozenders moeten zelf kunnen bepalen hoeveel klassieke muziek en hoeveel nummers uit de hitlijsten ze willen draaien."
De Tweede Kamer debatteert volgende week donderdag met Kamp over onder meer de radiofrequenties.