Serious Request haalt ieder jaar weer een nieuw recordbedrag op. Ook dit jaar loopt de tussenstand voor op vorig jaar, wat maakt het zo''n succes? Nrc.next zocht het uit.
De drie dj's in het Glazen Huis eten geen vast voedsel maar krijgen alleen vruchten- en groentesap. Theo Schuyt, hoogleraar Filantropische Studies aan de VU in Amsterdam, noemt dit als een reden van het succes: "Ze sluiten zich op, ze eten niet. Ze lijden mee, als moderne Jezus Christussen. Dat is een krachtig appel. De rol van de martelaar levert altijd veel volgelingen op."
Volgens Giel Beelen, samen met Gerard Ekdom de dj die het meest in het huis heeft gezeten, gaat het om alle acties samen: "Het is niet één actie, maar een verzameling van tienduizenden zelfbedachte acties. Dit is zo'n succes omdat het van de mensen zelf is. Wij begonnen met plaatjes draaien voor geld, maar de luisteraars hebben er zelf al die eigen acties bij bedacht."
Dat is een tweede reden van het succes, zegt Schuyt: "Dit is geen checkbook activism, je kunt zelf wat doen. Het is massaal, iedereen wil erbij horen: we gaan onszelf met zijn allen een beetje pijn doen. Het sluit ook aan bij Kerstmis. Ook een volksfeest met een serieuze ondertoon: wij vieren feest maar we denken ook aan de armen en de eenzamen."
De reden dat mensen geld geven is volgens Schuyt dat mensen zich een beter mens voelen. "Je wordt er niets wijzer van. Ik denk dat geld geven de maatschappelijke status verhoogt: je voelt je een beter mens, of de anderen zien jou als een beter mens. Ik denk dat het ook bij mens-zijn hoort: we zorgen voor elkaar, want zo kan de soort het beste overleven."