Minister Van Bijsterveldt benadrukt in een brief aan de Tweede Kamer dat het belangrijk is dat de nieuwe Mediawet snel wordt aangenomen. De omroepen kunnen dan namelijk starten met de fusies.
De Mediawet ligt momenteel voor Advies bij de Raad van State en het voorstel wordt waarschijnlijk na de zomer bij de Tweede Kamer ingediend. Volgens de minister is het belangrijk dat hierna voorvarend te werk wordt gegaan in de Tweede Kamer. Omdat de verlaging van de rijksmediabijdrage al is goed gekeurd moet er bezuinigd worden. "Het inboeken van deze bezuiniging betekent dat de publieke omroep linksom of rechtsom moet besparen. Onder de huidige regelgeving is het voor omroepverenigingen niet mogelijk te fuseren."
Door de fusies zijn er in 2016 nog 8 publieke omroepen over. De gefuseerde omroepen krijgen voortaan geld van de overheid op basis van het aantal leden na de fusie, ook als dat er meer zijn dan 400.000. Tot dusver telden leden boven dat aantal niet mee. Zes omroepen gaan fusteren: de KRO gaat samen met de NCRV, de TROS met de AVRO en de VARA met BNN. EO, Omroep MAX en VPRO blijven op zichzelf en NOS en NTR vervullen zelfstandig hun wettelijke taak.