Componisten en songwriters uit 28 Europese landen hebben bij de Europese Commissie en de NMa een klacht ingediend over machtsmisbruik van omroepen. Dit meldt de Volkskrant. Ze zeggen dat ze van omroepen alleen opdrachten krijgen als zij de auteursrechten aan de omroepen overdragen.
De componisten en songwriters zijn verenigd in de European Composer and Songwriter Alliance (ECSA). Ze vinden dat de gedwongen overdracht van rechten in strijd met de wet, volgens hen stelt de wet dat het auteursrecht onvervreemdbaar is.
De rechten op muziek zijn een bron van inkomsten. Voor iedere seconde dat een liedje op de radio of de televisie wordt uitgezonden ontvangt de rechthebbende een vergoeding. De praktijk van 'gedwongen uitgave' is volgens de ECSA zeer schadelijk voor componisten die van het maken van muziek moeten leven.
Voor Nederland lijkt de klacht vooral te gelden voor de NTR en RTL Nederland. Dit is gedaan omdat hier de sterkste bewijzen voor zijn.
Eerder was in Nederland ook ophef over directeuren van radiostations die zich hadden aangemeld als componist van jingles en tunes, die ze niet zelf hadden geschreven. Toen reageerde staatssecretaris Teeven van justitie dat de auteurswet het overdragen van rechten aan een werkgever toestaat.