Een fusie tussen de VARA en BNN gaat banen kosten. Dat zegt de gisteren afgetreden voorzitter van de VARA Cees Korvinus in de Volkskrant. "Als het tot een fusie komt, zal er zeker personeel moeten afvloeien. Met mijn vertrek geef ik daarom ook een signaal af: zelfs de voorzitter is bereid om plaats te maken. Laat iedereen zich daar in de toekomst bewust van zijn. De raad van toezicht heeft gezegd: we hebben enorm veel respect voor het feit dat je bereid bent dit offer te brengen."
Korvinus is opgestapt omdat er fusiebesprekingen zijn met BNN. Ruud Koole van de raad van toezicht: "De Vara zit in een stroomversnelling. We zijn volop in gesprek met BNN. Als raad hebben we met Cees gepraat over het type manager dat nodig is in een fusieproces, want die kant lijkt het op te gaan. Dan kun je maar beter iemand hebben die daar ervaring mee heeft. Cees heeft zelf het besluit genomen om nu terug te treden, zodat zijn opvolger het hele proces kan meemaken. Dat is de overweging geweest."
Na de rustige jaren onder PvdA-minister Plasterk, was de toekomst van de publieke omroep ineens onzeker na de verkiezingen. "Reeds op de avond van de verkiezingen werd ik door BNN gevraagd om over samenwerking te komen praten", zegt Korvinus. "Ze vertrouwden mij, zagen dat ik een duidelijke visie had op de toekomst. Ik zag in dat inkrimping van het aantal omroepen onontkoombaar was. Vanaf de zomer van 2010 zijn er zeer intensieve gesprekken gevoerd. In Hilversum vervulden wij de voortrekkersrol." Toch stopt hij er nu mee. "Je kunt veel visie hebben op de toekomst en zo'n samenwerking in gang zetten, maar ik heb er niet voor doorgeleerd om het komende veranderingsproces te begeleiden in een zo complexe organisatie als een omroep. Daar heb je echt een ander specialisme voor nodig. Ik ben jurist. Ik kan veel, maar niet alles. De correctheid gebiedt om nu te gaan."