Het aantal grootverdieners bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is gedaald. Eind dit jaar verdienen nog maximaal veertien presentatoren boven de Balkenendenorm. Dat waren er eind 2009 nog zeventien, meldt NPO. De publieke omroep wil het aantal zo snel als mogelijk verder laten dalen naar maximaal acht, maar kan niet ingrijpen in lopende contracten (van voor september 2009, toen de nieuwe regeling in ging).
De beloningscode die vanaf september 2009 geldt, betekent dat presentatoren maximaal de Balkenendenorm kunnen verdienen. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt daar van afgeweken. Het bedrag boven de norm wordt steeds door de omroepvereniging zelf betaald uit verenigingsgeld, niet door de belastingbetaler.
Maximaal vijf televisie- en drie radiopresentatoren mogen uiteindelijk boven de norm verdienen. Die acht moeten door de omroepen worden voorgedragen, de Raad van Bestuur beslist. Na instemming wordt de beloning boven de norm door de omroep uit eigen verenigingsgelden betaald.
Volgens voorzitter Henk Hagoort van de Raad van Bestuur van de NPO “is met de introductie van de code een dalende lijn ingezet. Er is dan enige tijd nodig om op het gewenste aantal te komen. Vijf presentatoren hebben bij voorbeeld een contract voor onbepaalde tijd met een omroep. Daar kunnen we niets aan doen, zelfs als we zouden willen.”
Bij de omroepbestuurders verdienen er op dit moment drie personen meer dan de Balkenende-norm: de directeur van de NCRV (225.000 euro) en twee leden van de Raad van Bestuur van de NPO (203.000 euro en 204.000 euro). Voor de twee RvB-leden geldt dat hun contract in 2013 afloopt; hun opvolgers zullen beneden de Balkenendenorm gaan verdienen. De NCRV honoreert eveneens bestaande contracten, maar voor een toekomstige rechtsopvolger van de huidige directeur van de NCRV zal hetzelfde gelden.