De NMO verkeert in financiële problemen. Er is beslag gelegd op de tegoeden van de moslimomroep. Medewerkers vrezen dat deze week uitstel van betaling moet worden aangevraagd. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) schrijft in een brief dat zij de voorschotten voor salarissen per februari staakt.
De NMO is nog tot 1 september onderdeel van het publieke bestel. Daarna krijgt de SMON (Stichting Moslim Omroep Nederland) de zendmachtiging. Bij de NMO werken vijftien mensen. Na september heft de omroep zich op.
Er liggen vorderingen van twee partijen die toezeggingen hadden van oud-directeur Frank William. Tegen de in 2007 ontslagen directeur loopt een strafrechtelijk onderzoek op verdenking van corruptie. Eén claim is van Valtat International Productions. Volgens directeur Willem Jan Achterberg blies de NMO de twaalfdelige dramaserie Duizend-en-een-dag zonder “enige compensatie” af, na het ontslag van William. De rechter bepaalde dat NMO ‘de onkosten’ moet vergoeden. Valtat eist 400.000 euro. Over de hoogte van de vergoeding wordt nog onderhandeld.
De Stichting Verzorging Islamitische Zendtijd (SVIZ), de koepel die zendtijd en subsidie verdeelt onder de moslimomroepen, spreekt overmorgen met de NMO over de financiële problemen. “Het spant erom of de NMO de nullijn haalt per 1 september of er onder zakt”, zegt voorzitter Gerrit Jan Wolffensperger.