België en Zweden zullen dit jaar een eigen editie van ‘3FM Serious Request’ organiseren. Studio Brussel sluit voor het derde jaar op rij drie dj’s op in hun Glazen Huis dat dit jaar in Gent staat. Nieuw is dit jaar een actie in het Zweedse Malmö die 13 december begint.
Voor de Zweedse editie werken de publieke omroep (SVT) en radio (P3) voor het eerst samen aan een crossmediaal concept. "Ze vinden het een fantastisch concept en zijn gegrepen door het programma, als kijkers en luisteraars. De omroepen vinden het ook passen bij hun organisatie.", zo vertelt 3FM-zendercoördinator Florent Lyuckx aan Broadcast Magazine.
De samenwerking met België en Zweden levert 3FM een hoop extra kennis op. "Het gaat daarbij om culturele verschillen en verschillende organisatievormen van de omroepen. We worden ook erg geïnspireerd, bijvoorbeeld door de ideeën die we in de afgelopen twee jaar van Studio Brussel hebben opgenomen. Vorig jaar ging een vierde DJ, met een emmer water, op reis langs de Glazen Huizen, destijds ook in Geneve. Dat was een Belgisch idee. Vanuit de brainstormsessie met de Zweden zullen ook weer veel ideeën komen. Wij hebben ook de timing en het uitzenden van de finale op televisie van de Belgen overgenomen. Maar wij waken ervoor dat het hele evenement ons niet boven de pet groeit en dat we het uit ons eigen programmabudget kunnen blijven betalen", aldus de zendercoördinator.
Tijdens een persconferentie afgelopen maandag vertelde Florent Lyuckx tevens dat de EBU ‘serieuze belangstelling’ had voor het format van Serious Request. "Ik denk dat de EBU herkent, namens alle leden, dat crossmediaal programmeren ontzettend interessant is om daarmee te experimenteren, maar dat het ook de toekomst is van de media. Zij herkennen in dit format het laboratorium wat het in feite ook is, waarbinnen we dingen kunnen uitproberen. Het is daarnaast een format dat aansluit bij de ambities van een heleboel publieke partijen in de media."
Mogelijk zal 3FM Serious Request volgend jaar worden uitgebreid met meer landen. Vorig jaar deed Zwitserland al mee en er zijn nog meer landen die interesse hebben. "Ik laat me nog niet uit over welke landen dat zijn, dan moet ik ook uitleggen waarom sommige landen niet doorgaan. Ik ben heel blij met de belangstelling, tegelijkertijd is het een heel interessant proces voor mij waarbij ik veel leer hoe publieke omroepen in anderen landen denken en wat de hobbels zijn die we moeten nemen. Deze hobbels nemen we conceptmatig mee in het denken over onze eigen format. Wij leren er ook van. Het gaat wel om partners die het format wel verder kunnen brengen. Als we in 2010 een stap kunnen maken waarbij twee of drie landen aansluiten, zou dit fantastisch zijn. Het format is universeel", zegt Luyckx in Broadcast Magazine.