100%NL mag in de lucht blijven. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft de uitspraak van de rechtbank in oktober 2005 vandaag bevestigd. Daarmee is aan een vier jaar durend juridisch conflict definitief een einde gekomen.
In het voorjaar van 2003 werden de commerciële radiofrequenties opnieuw verdeeld. De Nederlandse Staat had ook besloten dat er een FM-pakket moest komen bestemd voor Nederlandstalige muziek. Gegadigden voor deze FM-frequentie moesten een percentage van de zendtijd opgeven dat ze aan Nederlandstalige muziek zouden gaan besteden. Volgens de spelregels die de Staat had opgesteld, zou die partij de frequentie krijgen, die de meeste Nederlandstalige muziek zou gaan uitzenden.
Er moest ook een financieel bod worden uitgebracht. Maar bij de beoordeling over wie de frequentie zou krijgen, zou het bod uitsluitend een rol spelen voor het geval er twee of meer zenders zouden zijn die ongeveer hetzelfde percentage aan Nederlandstalige muziek zouden hebben geboden. In het geval er een partij meer Nederlandstalige muziek zou bieden dan een andere partij, dan zou de frequentie, ongeacht het financiele bod, naar de eerste partij gaan.
100%NL bood in de verdelingsprocedure vier jaar geleden 70 procent aan Nederlandstalige muziek, en als financieel bod 8.000 euro. RTL FM bood slechts 35 procent aan Nederlandstalige muziek, maar kwam als financieel bod met 23 miljoen euro. De toenmalige LPF-staatssecretaris Cees van Leeuwen bepaalde vervolgens dat er geen verschil was tussen de 70 procent aan Nederlandstalige muziek en de 35 procent van RTL FM, en dat daarom het FM-pakket naar RTL FM moest gaan voor de som van 23 miljoen euro. Twee andere aanvragers voor dezelfde FM-frequentie, Radio Nationaal en Arrow, hadden een soortgelijk bod aan Nederlandstalige muziek dan RTL FM, maar boden minder geld dan RTL en vielen ook buiten de boot.
100%NL schakelde de rechter in. Die stelde het radiostation in oktober 2005 in het gelijk. De Nederlandse Staat volgde uiteindelijk de uitspraak van de rechter en trok per 8 juli 2006 de zendvergunning van RTL FM in, en gaf die alsnog aan 100%NL. Sindsdien zendt 100%NL uit in de ether en is RTL FM verdwenen.
RTL FM, Radio Nationaal en Arrow gingen echter tegen de beslissing van de Staat in beroep bij het hoogste rechtscollege van Nederland, het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. En het College heeft vandaag bepaald dat de Staat juist heeft gehandeld door alsnog de FM-frequentie aan 100%NL te gunnen.