Het zal je niet ontgaan zijn: de radio bestaat deze week precies honderd jaar. Op 6 november 1919 werd de eerste radio-uitzending gemaakt. Het jubileum is voor veel (oud)radiomakers reden om een boek te schrijven. Maar welke zijn er uitgebracht?
‘Moet je horen…’ van Govert van Brakel
Govert van Brakel stopte vorig jaar na 42 jaar met radiomaken. In ‘Moet je horen…’ neemt hij de lezer mee terug naar de opkomst van de radio, monumentale gebeurtenissen in Nederland en het buitenland, en geeft hij anekdotes uit zijn ruim veertig jaar bij de radio.
‘We waren er bij’ van Jan Westerhof
Jan Westerhof zwaaide in het najaar van 2016 af als de hoogste baas van NPO Radio. In zijn vorig jaar uitgebrachte boek ‘We waren er bij, de eeuw van de radio’ blikt hij uitgebreid terug op honderd jaar radio. Westerhof laat veel prominente radiomakers hun verhalen vertellen. Over de verzuiling, radio in de jaren vijftig, en meer.
‘De radio, een cultuurgeschiedenis’ van Huub Wijfjes
Volgens mediaprofessor Huub Wijfjes ‘overleeft de radio alles’. “Vele malen is de ondergang van het medium voorspeld, zeker toen de televisie aan een opmars begon”, vertelt hij. In zijn nieuwe boek blikt hij terug op honderd jaar radio: van de Watersnoodramp tot het ‘legendarische’ sportcommentaar van Han Hollander en Theo Koomen.
‘100 jaar Hilversum mediastad’ van Peter Schavemaker
Een ooit zo rustig tuin- en weversdorp, genaamd Hilversum, veranderde vanaf 1918 in het middelpunt van de Nederlandse omroepgeschiedenis. Mediajournalist Peter Schavemaker schreef er een boek over, dat vorig jaar werd uitgebracht.
Foto: Pixabay