De winnaars van de Marconi Awards zijn zojuist bekend gemaakt op het Omroepcongres in Hilversum. 3FM versloeg hierbij Radio 538 en BNR Nieuwsradio en werd beste radiozender.
“Dit radioseizoen voltrokken zich een paar kleine wondertjes in het Neerlandsch’ radiolandschap. De opvallende stijging van Q-music. De steeds sterkere positie van Radio 2 en de blijvende toppositie van Radio 538. Maar de omslag bij de publieke popzender 3FM mag het grootste kleine wondertje heten. Al vanaf de oprichting in 1965 heeft de zender te kampen met een imagoprobleem. Maar de beleving rondom 3FM is de laatste drie jaren veranderd. Mede door de komst van zendercoördinator Florent Luyckx en het vertrek van een reeks oud-gedienden op de zender, waaide er een frisse wind door de Hilversumse Peperbus (3FM-studio’s). Het merk 3FM is sinds dit seizoen definitief niet fout meer, het is een ‘brand’ waaraan menig hippe partner zich graag verbindt. Het marktaandeel krabbelt na vele jaren diep vallen weer omhoog. 3FM heeft een smoel gekregen waar luisteraars zich weer bij thuis voelen,” zo staat te lezen in het juryrapport.
Beste programma is ‘Evers Staat Op’ geworden, dat daarmee ‘Giel’ en ‘Theater van het Sentiment’ achter zich liet. “Het programma Evers staat op van Edwin Evers, Niels van Baarlen en Rick Romijn is een waar fenomeen geworden. Aan de moeilijkheidsgraad van aan de top kómen is één, aan de top blijven is twee, blijft dit programma jaar na jaar ruim voldoen. In een zware competitieve radiomarkt, was ook het afgelopen jaar weer één radioprogramma ongenaakbaar. De combinatie van muziek, luchtig gebrachte, maar ook to the point informatie waar ook de nieuwslezers in het programma hun bijdrage aan leveren, hebben op de luisteraars een enorme aantrekkingskracht. De vorm waarin Evers staat op wordt gemaakt is zeker niet nieuw, de uitvoering echter wel,” aldus het juryrapport.
In de catogorie ‘Beste presentator/dj’ waren Giel Beelen, Edwin Evers en Rob Trip genomineerd. Deze prijs ging uiteindelijk naar Giel Beelen. Hij won deze prijs vorig jaar en in 2003 ook al. Het juryrapport over Giel: “Het komt niet alleen door die typische eigen stijl maar ook door de zekere intelligentie waarmee zijn radioprogrammas tot stand komen. Zijn fans zeggen ‘dat vind ik nou zo goed aan hem’zijn tegenstanders, die opvallend genoeg toch regelmatig luisteren, doen het af met ‘dat vind ik nou juist zo slecht aan hem’. Altijd discussie, vaak opvallend en ieder ‘relmoment’ goed gekozen. Of het nu gaat om het meest indrukwekkende boek dat ooit geschreven is of het oud-hollandse ‘moederkoek-happen’ deze dj laat je dag nooit saai beginnen.”
De prijs voor ‘Aanstormend talent’ is gewonnen door Timur Perlin, de middagjock van Caz!. Hij was genomineerd samen Frank Dane en Ghislaine Plag. “Onder vakbroeders wordt hij wel eens Robert Jensen, versie 2.0 genoemd, oftewel Jensen, maar dan zonder de systeemfouten. Inclusief de scherpte en de humor, maar zonder het hoge afwezigheidspercentage. En of Perlin zich nou heeft laten inspireren of niet: wat een dynamiek en creativiteit proeven we in zijn programma’s. En hoe vaardig verkent hij alle uithoeken van de mogelijkheden die het medium biedt. Dit nieuwe talent loopt al jaren warm te draaien bij 3FM en Yorin FM en krijgt nu op Caz! eindelijk een plek die hij verdient. Dat maar veel mensen hem nu mogen ontdekken!” zo valt in het juryrapport te lezen.
Tot slot is dit jaar voor het eerst de ‘Innovatie award’ uitgereikt. In deze catogorie ging de strijd tussen de iCaz Party van Caz!, AVRO Podcast en KX Radio. Uiteindelijk ging de award naar de ‘iCaz Party’ met het volgende commentaar in het juryrapport: “Om de Innovatie Award te kunnen winnen moet je een programma of product maken dat gebruik maakt van iets nieuws. Dat klinkt vaag! Maar, dat is het niet. Deze Award heeft eigenlijk niet heel veel uitleg nodig. Een radioprogramma wat gebruik maakt van een totaal andere manier van muziek draaien. Geen Dalet (radio automatisering), geen cd’s of ouderwets vinyl. Tijdens de iCazParty komt de muziek uit, door luisteraars (en BN-ers) meegebrachte, Ipods. Een nieuwe manier van draaien, aansluitend aan Innovatie. Het gebruik van nieuwe technieken om zo de bestaande vorm van radio maken mee te nemen naar de toekomst.”
De ‘Oeuvre Award 2006’ ging naar Wessel van Diepen en werd afgelopen vrijdag tijdens de laatste ‘Top 40’ die de dj presenteerde uitgereikt door zijn opvolgt Jeroen Nieuwenhuize. “Wat de winnaar van de Marconi Oeuvre Award 2006 betreft was er bij de jury slechts een discussiepunt; was hij nou in 1986 of 1987 voor het eerst op de landelijke radio te horen? Dat Wessel van Diepen dit jaar de terechte winnaar is voor deze eervolle prijs stond echter als een paal boven water. Van Diepen neemt deze maand afscheid van de radio. Voorlopig tenminste. Voor de jury een moment in de radiogeschiedenis om te markeren De prijs gaat dit jaar dan ook naar de Koning van de one-liner, de radiomaster of tease and suspense,” zo besluit het juryrapport over Wessel.