Een werkgroep van de publieke omroep heeft de leiding geadviseerd de Concertzender op te heffen, dit schrijft de Volkskrant. Een andere mogelijkheid is het station meer op allochtonen en jongeren af te stemmen. Het advies is onderdeel van een nog niet openbaar plan om Radio 4 voor een breed publiek toegankelijk te maken
Concertzender-directeur Marian van Dijk noemt het voorstel onbegrijpelijk. Haar zender is een vrijwilligersorganisatie met een budget van vijf ton per jaar, betaald uit de rente op de omroepreserves.
De twintigjarige Concertzender, die voornamelijk klassieke muziek, jazz en wereldmuziek uitzendt, werd eenmaal eerder met de ondergang bedreigd. Staatssecretaris Nuis (D66) regelde toen dat de omroep bij de publieke omroep werd ondergebracht. Van Dijk: ‘De zender wordt door luisteraars goed gewaardeerd. Wat we in twintig jaar hebben opgebouwd, ga je toch niet met één armbeweging weggooien?’
Het plan voor Radio 4, dat volgende week aan de raad van bestuur van de NOS wordt aangeboden, heeft inmiddels tot ophef geleid onder omroepmedewerkers van VPRO, NCRV en NPS. Het moet een bezuiniging opleveren van ongeveer drie miljoen euro, en tegelijk meer luisteraars naar Radio 4 trekken. Programmamakers zeggen te vrezen dat de zender een soort jukebox wordt die overdag alleen populaire klassieke muziek uitzendt. Voor experimentele jazz, nieuwe en niet-westerse muziek zou volgens het plan alleen nog na half elf ’s avonds plaats zijn.
De werkgroep, onder leiding van AVRO-programmadirecteur Ad ’s Gravesande, pleit voor minder verschillende programma’s en meer dagelijkse lange en soms thematische blokken. Zo zou er ’s ochtends enkele uren ‘zeer toegankelijke, lichte muziek’ moeten komen. ‘Geen korte mopjes’, schrijft het rapport, maar hele werken in plaats van alleen delen daaruit. ’s Middags is er ruimte voor concertregistraties, rond het avonduur moet dagelijks ’tafelmuziek’ te horen zijn. Ook moet er veel minder worden gesproken op de zender, met minder presentatoren en minder omroepen.
De raad van bestuur van de publieke omroep wil nog voor de kerst een beslissing nemen. Bestuurslid Ruurd Bierman en zendercoördinator Margreet Teunissen noemen de angst dat Radio 4 in de vernieuwde vorm meer op concurrent Classic FM gaat lijken onterecht.
De werkgroep die het plan opstelde bestaat uit omroepbazen die in werkgroepen de opgelegde bezuinigingen bij de publieke omroep onderzoeken. Bij de radio vallen de hardste klappen bij de zenders Radio 4 en 747 AM.