Jeroen van Inkel heeft dit jaar de Marconi Oeuvre Award gewonnen. Dat maakte Frits Spits zojuist aan Van Inkel bekend op Radio 2. De dj van Q-music wordt onderscheiden omdat hij door de jury gezien wordt als 'een icoon van de Nederlandse radio'.
"Generaties zijn met hem opgegroeid, met hem opgestaan, naar het werk of school gereden. Vele hedendaagse radiomakers zijn door hem beïnvloed. Zijn manier van radio maken is een stijlvorm geworden die door velen is omarmd en waar hij in Nederland de eerste mee was. Van Inkel heeft onmiskenbaar zijn stempel gedrukt op de sound van de Nederlandse radio. Zijn gebruik van vormgeving, de wijze waarop hij sfeer maakt in zijn shows, het hoge tempo en de populaire dj-sound. Van Inkel haalde de mosterd van Amerikaanse radiozenders en hij vertaalde deze snelle radiovorm naar de nog stugge en serieuze Nederlandse radio. Ook in technisch opzicht, want hij haalde apparatuur hierheen waarmee de sound van zijn shows veel vetter klonken dan de rest (met de zogenaamde Optimod compressor)," zo is in het juryrapport te lezen.
Van Inkel is blij verrast. "Shiiiiit. Jeetje mina, geweldig. Ik heb nog nooit een dergelijke prijs ontvangen en ik vind het geweldig dat deze eer mij te beurt is gevallen. Toen ik heel veel op radio en tv was bestond zo'n prijs nog niet. Dat ik dit nu krijg, is geweldig."
Van Inkel begint zijn landelijke carrière bij Veronica. Mede dankzij zijn tv-avonturen, zoals het presenteren van de Top 40 en Countdown, wordt Van Inkel de meest bekende dj van de jaren tachtig en begin jaren negentig. "Het programma Stenders & Van Inkel heeft mij wel het gelukkigst gemaakt. Daar heb ik erg van genoten. Ook Curry en Van Inkel was leuk, maar de kick was groter met Stenders."
In 2000 stapt hij over naar Radio 538, waar veel van zijn oud-Veronica collega's al jaren werken. Sinds vijf jaar werkt Van Inkel bij Q-music, waar hij van de ochtend naar de middag verhuisde.
De prijs wordt op 22 oktober uitgereikt samen met de andere Marconi Awards en de Gouden RadioRing. Dit gebeurt op een radiogala in Carré in Amsterdam.